Kultúra

A tévében: konok, hallgatag párttitkárok

Rejtett kincsek, érdekességek, melyeket a mai ingerözönben nincs módunkban értékükön kezelni - ez lesz ma.

Kezdjük a hetet valami masszívval, mondjuk egy 101 emeletes épület megteszi. Betonból 260 ezer köbmétert vesz fel a sanghaji szuper torony, mely büszkén elnyeri majd a Kína legmagasabb épülete címet, hacsak egy konok, hallgatag, munkaszerető kisvárosi párttitkár nem gondol egy merészet, és épít egy magasabbat a hivatali órák után. Ráadásul aki ide belép, egy már minden védelemmel ellátott épület-széfbe érkezik, amely szinte emberi és természeti támadástól védve van. Hacsak egy konok, hallgatag, munkaszerető párttikár nem gondolja másként. Az épületet és készültét bemutató Különleges építmények sorozat vonatkozó adását a National Geographic 19:00-tól adja le.

Cézárnak lenni királyság. Azaz császárság. Főleg ha az ember 138 cm magas, 10 és fél éves, apját elviszik a rendőrök, így őrá marad a család fenntartása. Hogy ez miért olyan jó hír? Mert így az iskolában Cézár lesz az übermegazsírkirály. Már a legszebb lányok is felé fordítják nemes arcélüket, amikor beüt a krach, pontosabban Cézár apja, azzal, hogy hazaérkezik. Richard Berry színész második nagyjátékfilmje a Cézár vagyok, az álláshalmozó alkotó (írója, producere is filmjének) nem szakadt ki nagyon a családi körből: az iskolai széplányt Joséphine Berry alakítja. A romantikus kalandfilmet a Duna II. Autonómia adja 20:45-től, hacsak egy konok, hallgatag párttitkár máshogy nem gondolja.

Nem romantikus, de kaland: mondjuk börtönből megszökni, hisz méreginjekció várna ránk hamarosan. Monte Cristo grófja és a Pókember érdemeit ötvözte az a John Parsons, aki 83 napig bujkált, miután megszökött az ohiói fegyházból. Elfogásának és szökésének miértjére és hogyanjára részletesebben a Szökevények: Ohio legkeresettebbje szerencsétlen magyar címet viselő ismeretterjesztő film beszél 21:00-tól a National Geographicon, és ezt a párttitkárok is helyeslik, pláne, ha konokok, hallgatagok.

Építész legyen a javából, aki meg tud tervezni egy szökésmentes börtönt. A Tizenkét kőmíves sorozatban ilyen (jók, nem börtönépítők) magyar építészek mutatkoznak be, beszélnek magukról a nagyközönségnek Bán Ferenctől Vadász Györgyig (ezt a sorrendet a betűrend diktálja) – logikusan, a műsor címéből is következően 28-an. A mai epizódban a szegedi Borvendég Béla mutatkozik be, elmondja, hogy ismerkedett meg a téglával, és miért szerette meg – végre, hisz építészekről szóló műsorok alig vannak a tévékben. Azért most sincs eltúlozva a dolog, elvégre Borvendég 25 perce 23:35-től kezdődik (igazi közszolgálati felfogással helyezvén el az epizódot a műsorfolyamban) az m1-en, hogy a konok, hallgatag párttitkárok ne láthassák.

Volt már szó romantikáról, akcióról és építésről – egy vontatott és nyomasztó filmben próbál egy kisvárosi kórház hulladékégetője a szó szoros értelmében együtt lenni az egyik ápolónővel, ám a külvilág számára túl tolakodó módon próbálkozik. A film rendezője érdekes figura: Jerzy Skolimowski az 1962-es Polanski-féle Kés a vízben egyik forgatókönyvírója, David Cronenberg Eastern Promises – Gyilkos ígéretek című 2007-es filmjének szereplője, de játszott Julien Schnabel Mielőtt leszáll az éj című filmjében is (Johnny Depp, Javier Bardem, Sean Penn mellett). Látott tehát sokat a rendező, azt biztos be is pakolja a mozijába – a Négy éjszaka Annával a Duna TV-n 0:00-kor kezdődik. Akkor már alszanak konokon, hallgatagon a párttitkárok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik