Kultúra

Hitchcock némafilmjei a londoni olimpián

A filmeket felújítva, új zenével, az ötkarikás játékokat kísérő kulturális olimpián tekintheti majd meg a nagyközönség.

A szervezők szerint Hitchcock megfelelő választás a kulturális olimpia záróakkordját jelentő London 2012 Fesztiválra, mert a filmrendező a brit főváros keleti részében lévő Leytonstone-ból, a stratfordi Olimpiai Park közeléből származott.

Az 1926-os The Lodger: A Story Of The London Fog című film zenéjét Nitin Sawhney indiai-brit komponista öltözteti új köntösbe a londoni szimfonikus zenekar közreműködésével. A The Pleasure Garden című alkotáshoz Daniel Cohen, a Királyi Zeneakadémia nemrég végzett növendéke szerez új zenét. Utóbbi film Hitchcock első rendezéseként vonult be a történelembe. Több filmhez még keresik a megfelelő zeneszerzőt.

Jóval hollywoodi áttörése előtt Alfred Hitchcock a brit némafilmben tette le névjegyét, fekete-fehér munkái már akkor is sejtelmesek és titokzatosak voltak, magukon viselték a rendező későbbi klasszikusainak jellegzetességeit.

A filmeket azonban megrágta az idő vasfoga, a brit filmintézet most mamutprojektben próbálja megmenteni és digitális formába önteni a tekercseket, mielőtt túl késő lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik