Kultúra

Hitchcock-filmek végveszélyben

"Fogadj örökbe Hitchcockot!" – biztatja a filmrajongókat a Brit Filmintézet.

A kampány célja, hogy a nagylelkű felajánlások segítségével lehetővé tegyék a szakértőknek kilenc korai Hitchcock-némafilm restaurálását az 1920-as évekből. Olyan klasszikusoknak van szükségük a helyreállításra, mint A titokzatos lakó, A szorító, a Könnyed erkölcsök, a Pezsgő, A Man-szigeti ember, A farmer felesége vagy a Zsarolás (utóbbi nem némafilm, hanem a mester – és az angol filmgyártás – első hangosfilmje).

A BFI honlapján bárki adakozhat a “Hithchcock 9” javára (az akció a Rescue the Hitchcock 9 fedőnéven fut). 25 font felajánlásból a filmrestaurátorok 50 centiméter megrongálódott filmszalagot tudnak helyreállítani. Aki legalább ötezer fonttal hozzájárul valamely alkotás restaurálási munkálataihoz, annak nevét feltüntetik a szóban forgó mű stáblistáján is.

A Brit Filmintézet emellett egyébként 75 elkallódott filmet is keres, közülük az egyik, a The Mountain Eagle szintén Alfred Hitchcock munkája. A TOP10-ben szerepel még George Pearson 1914-es Sherlock Holmes-adaptációja, A bíborvörös dolgozószoba. A film azért nevezetes, mert ebben a műben tűnt fel először a brit mozivásznakon a kultikus mesterdetektív figurája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik