Tudomány

Meghalt Hitchcock (1980)

Los Angeles, április 29. - Ezen a napon halt meg a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője. Sir Alfred Hitchcock 81 évet élt.

A pszichológiai thriller atyja hat évtizedes pályafutása alatt több mint 50 játékfilmet rendezett,

A Londonban született rendező, forgatókönyvíró, producer a 30-as évek végéig 25 filmet forgatott szülőhelyén, kémtörténetet, melodrámát, romantikus történetet, vígjátékot és történelmi filmet is. Később David O. Selznick producer hívására Hollywoodba költözött, itt készültek legnagyobb klasszikusai: a Hátsó ablak, a Szédülés, az Észak-Északnyugat, a Psycho, és a Madarak. Kora legnagyobb sztárjaival dolgozott együtt: Cary Granttel, Ingrid Bergmannal, James Stewarttal, Grace Kellyvel, Kim Novakkal.

Hitchcock találta ki a suspense (feszültségkeltés) eszközét, melynek lényege, hogy a néző többet tud a szereplőnél, például látja az asztal alá rejtett bombát, amit az nem. Másik jellegzetes ismertetőjele a „vörös hering” technika, mellyel egy elindított cselekményszálat hirtelen elvágva egy másik szálra tereli a történetet, így terelve el a figyelmet. Ilyen a Psycho első harmada, majd a sikkasztási kísérlet után a zuhanyjelenettel vált irányt a történet.

AJÁNLOTT LINKEK:

Magyar Hitchcock weboldal
Weboldal Hitchcockról (angol)

A Psycho híres zuhanyjelenete

A Szédülés előzetese

Ajánlott videó

Olvasói sztorik