Kultúra

Szőcs Géza: a zárolások nem mérvadóak a jövőt illetően

A kulturális államtitkár szerint nem szabad hosszú távú következtetéseket levonni azokból a zárolásokból, amelyek a kormányváltást követően a kultúra egyes területein megtörténtek.

“Ezek a pénzügyi elvonások és szűkítések egyáltalán nem mérvadóak a kultúrpolitika további lépéseit illetően” – hangsúlyozta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára, aki szerdán kilátogatott a Sziget-fesztivál egyik rendezvényére.

Szőcs Géza azt mondta, amit összefoglalóan könnyűzenének nevezünk, továbbra is fontos és támogatott terület lesz, “ha nem is állíthatjuk, hogy kiemelt módon”. Mint hangsúlyozta, a magyar könnyűzene, beleértve a nemrég irodája működésének felfüggesztését bejelentő PANKKK-ot, a jövőben is számíthat állami támogatásra.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy a Sziget-fesztivál részben réteg-, részben korosztályi igényeket kielégítő rendezvény, és miután egész nemzedékek számára a legfontosabb kulturális élményt és lehetőséget jelenti, így ezt ennek megfelelően komolyan kell venni” – fogalmazott Szőcs Géza a Sziget kapcsán.

Mint kifejtette, az ilyen fesztiválok korfafüggő helyet foglalnak el a magyar kultúrában, “nyilván minél fiatalabb generációkat nézünk, annál szélesebb helyet, hiszen számukra rendkívül izgalmas az a felvonulás, ami itt történik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik