Kultúra

Hárommilliárddal esett a könyvpiac

A könyvszakma pesszimista, leghamarabb két év múlva várnak stagnálást. Bízni legfeljebb az e-könyv olvasókban lehet.

A hazai könyvpiac a 2008-as, 67 milliárd forintos csúcsidőszak óta folyamatosan csökken, tavaly már csak 61,6 milliárd forint volt a forgalom, ami egy év alatt 4,1 százalékos, és egyben hárommilliárdos visszaesést jelent, írta a Világgazdaság pénteken.

Magyarországon tavaly átlagosan 6200 forintot költöttek az emberek különböző kiadványokra, a legtöbbet, a piac 27 százalékát a közoktatási tan- és nyelvkönyvek adják. Az ismeretterjesztő könyvek pozíciója a könyveladáson belül, 24 százalékkal változatlan maradt.

Zentai Péter László, Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint az idei számok elmaradnak a tavalyi év azonos időszakának adataitól. A szakma pesszimista, és nem bízik a fellendülésben.

Bővülést az elektronikus könyveknél lehet csak várni, bár a magyar fogyasztóknál jelenleg legfeljebb 5-10 ezer e-könyvolvasó készülék lehet. A következő egy-két évben azonban ebben a piaci szegmensben óriási fejlődésre számítanak a szakemberek, mind az elérhető tartalom, mind a készülékek piacán – írta a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik