Kultúra

Kétmilliárdos üzemi veszteség a TV2-nél

Csak az RTL tudott nyereséggel zárni 2010-ben. A legnagyobb kereskedelmi tévé 3,1 milliárdos profitot termelt.

Elkészült a két legnagyobb kereskedelmi tévé és az MTV 2010-es beszámolója. Ez alapján tavaly az RTL Klub 3,1 milliárd forintos profittal zárt, míg a köztévé 12,8 milliárdos veszteségét az államkassza bánja – írja a Menedzser Fórum.

A Magyar RTL Televízió Zrt. adózás előtti eredménye 3,7 milliárd forint volt, ami egy hajszállal maradt el az egy évvel korábbitól. A társaság 553,2 millió forintnyi adót fizetett be az államnak, így a mérleg szerinti eredménye 3,1 milliárd forint.

Nem tudott profitot termelni az MTM-SBS Televízió Zrt, mely a másik nagy kereskedelmi csatornát, a TV2-t üzemelteti. A társaságnak 19 milliárd forintos árbevétele volt 2010-ben az előző évi 21,4 milliárd forint után, tehát a cég 2,2 milliárd forintos üzemi veszteséggel zárta az évet.

Az MTV Nonprofit Zrt. 3,4 milliárd forintos árbevétel mellett 12,8 milliárd forintos veszteséget ért el 2010-ben. A minimális árbevétel mellett – az előző évi 28,8 milliárd forint után – 18,9 milliárd forint volt az egyéb bevétel (ide tartozik például a köztévé állami támogatása is).

A veszteség mellett különösen elkeserítő az MTV eladósodottsága: a rövid lejáratú kötelezettségek majdnem megduplázódtak, a 2009-es 8,4 milliárd forint után tavaly év végén 16,5 milliárdot tettek ki. A rövid lejáratú kötelezettségek részletezéséből az is kiderül, hogy a köztévé 4,9 milliárdos hitelállománya mellett 6,5 milliárddal tartozik beszállítóinak és van 5,1 milliárd forintnyi egyéb rövid lejáratú kötelezettsége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik