Gazdaság

Összefogással büntethetik a fizetős RTL-t és TV2-t

A Policy Agenda szerint az ügy akár politikai kérdéssé is válhat, amit az érintetteknek nem lenne érdemes megvárni.

Amennyiben több szolgáltató összefogna és nem fizetnének a két legnézettebb kereskedelmi televízióért, akkor a tv-csatornák kikerülhetnek az előfizetési csomagokból. Ez azt jelentené, hogy például a hétvégi főműsoridőben 800 ezer kábel-előfizető háztartásban nem lehetne nézni a megszokott csatornát – derül ki a Policy Agenda (PA) elemzéséből.

Mint korábban megírtuk, az RTL Klub véget vetne annak a gyakorlatnak, hogy a kábeltévé-szolgáltatók ellentételezés nélkül sugározhatják műsorukat. Ezt azzal indokolták, hogy az eddigi üzleti modell nem tartható fent. Kéry Ferenc, a Magyar Kábelszövetség elnöke azt mondta, ha az RTL elkérhet egy nagyon durva összeget, a szolgáltató ugyanilyen alapon kiveheti a fizetős csatornát a kábeles csomagból.

A Policy Agenda szerint ha január 1-jétől az RTL Klub és TV2 kikerül egyes kábeltelevíziók kínálatából, az ügy politikai kérdéssé válhat. Véleményük szerint ebben az esetben a kormánynak, ha másként nem, de közvetítőként mindenképpen fel kell lépnie az ügyben. A kutatócég szerint a szolgáltatóknak és a televízióknak ezt nem érdemes megvárniuk, mert egy jogszabályi változás szinte bizonyosan minden szereplőt hátrányosan érintene, jelentősen csökkentve a mozgásterüket.

A PA elemzése szerint csak az a járható út, ha a kérdést a piaci logika mentén értelmezik a szereplők, azaz a televíziók rövid időn belül megállapodnak a legnagyobb szolgáltatókkal. Az, hogy ez az új helyzet mit jelent majd a televíziós piac egésze számára, ma még nem tudható, de a hírcsatornák versenyét valószínűleg nem érinti – áll az elemzésben.

Az elemzés emlékeztet, hogy a magyar jogszabályok szerint a közszolgálati televíziókon kívül nincsenek olyanok, amelyeknek kötelezően ingyenesen és szabadon elérhetőnek kell lenniük. Azaz, egy kereskedelmi csatorna fizetőssé tétele egyszerű piaci kérdés.

Szalai Annamária, a a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke szerint nem várható önmagától megegyezés ebben a helyzetben, és nem is lenne szerencsés, ha a digitális átállás előtt háttéralkukkal, összefonódásokkal oldanák meg ezt a kérdést a műsorterjesztők és a műsorszolgáltatók. Mint mondta, hamarosan a parlament elé kerül az új médiatörvény tervezete, és annak tartalmaznia kell a műsorterjesztők és a műsorszolgáltatók, azaz a csatornák közötti viszony szabályozását is. Meg kell határozni, melyek a kötelezően továbbítandó tartalmak, és azt is bele kell tenni a szabályozásba, hogy egyes műsorszolgáltatók ne tilthassák meg egy kábeltársaságnak műsoruk terjesztését – tette hozzá. Az elnök arra számít, hogy az új törvény várhatóan januártól hatályba lép és pontosan szabályozza majd ezt a területet.

1997 óta, amióta a TV2 és az RTL Klub hozzájárult műsoruk díjtalan továbbításához, Magyarország Európa egyik legnagyobb kábelhálózattal lefedett országává vált, ahol a meglévő nagyjából 3,8 millió háztartásból 2,2 millióan kábelhálózaton keresztül nézik a tévét. Ezek az előfizetők a legfrissebb KSH-adatok szerint 91,2 milliárd forint árbevételt hoznak. Az elmúlt évtizedben a nagy kábelszolgáltatók terjeszkedésének, valamint a fúzióknak köszönhetően sokat tisztult a piac, így 25 százalékkal kevesebb szolgáltató van a piacon, mint 2002-ben, és a piacon maradt cégeknek nagyot nőtt a bevétele.

A szolgáltatók egy része szerint azonban, ha váratlanul fizetniük kell olyanért, amiért eddig nem kellett, az csökkentheti az előzetes profitvárakozásaikat, illetve az újításoktól veheti el a forrásokat.

AJÁNLOTT LINK:

Januártól fizetőssé válik az RTL Klub (Hír24)

Akár ki is vehetik a kábeles csomagból a fizetős RTL-t (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik