Kultúra

Azonnali intézkedések a magyar filmipar megújításáért

A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható határozat többek közt egy új gazdasági társaság megalapítását és a nemzeti filmvagyont érintő stratégia kidolgozását írja elő.

A kormányhatározat felszólítja az illetékes kormánybiztost, Andrew G. Vajnát, hogy a nemzeti erőforrás miniszterrel, a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és a nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen dolgozza ki egy olyan gazdasági társaság hároméves üzleti koncepcióját, amely a hazai filmgyártás és filmforgalmazás állami feladatait látja majd el.

Az új gazdasági társaság felügyelő bizottságában az érintett miniszterek és a kormánybiztos delegáltjai kapnak majd helyet.

A határozatban a kormány arra kéri a nemzeti fejlesztésért felelős minisztert, Fellegi Tamást, hogy vizsgálja meg, az új koncepció összeegyeztethető-e az európai uniós támogatási szabályokkal, valamint az Európai Bizottság által jóváhagyott jelenlegi filmszakmai támogatási programmal.

A kormány döntése értelmében a kormánybiztosnak azonnal ki kell dolgoznia a “nemzeti filmvagyonnal történő gazdálkodás stratégiáját”, valamint megvizsgálnia a vagyonkezelői jogok átadásának lehetőségeit is az új gazdasági társaság számára. A kormánybiztos feladata lesz továbbá azon jogszabály-módosítások elkészítése és benyújtása, amelyek a stratégia megvalósításához szükségesek.

A rendelet értelmében a költségvetésben a magyar film támogatására elkülönített 1,65 milliárd forint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez kerül, hiszen az új gazdasági társaságot e szervezet útján hozzák majd létre. A rendelet a Magyar Mozgókép Közalapítvány helyzetének rendezésével és az alapítvány megszűnésének előkészítésével is megbízta a kormánybiztost. 

A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható határozat többek közt egy új gazdasági társaság megalapítását és a nemzeti filmvagyont érintő stratégia kidolgozását írja elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik