Kultúra

A tévében: belevaló kovbojcsajok és mély torok

Hétköznapi és történelmi botlások, zsigeri ösztönök kerülnek terítékre ma a tévében.

Kénytelenek vagyunk rögtön belevágni a közepébe: bizonyos filmek azért készülnek, hogy női főszereplőik teste látható legyen. Nem olyan, 18-as karikás filmekről beszélek (majd később), hanem közönségfilmekről, mint amilyen a Las Bandidas is. Két nevet mondok: Penélope Cruz, Salma Hayek. A többi a jelmeztervező dolga, utána jöhet a forgatókönyvíró, majd Géza megrendezi, úgyis olyan tehetséges. Ezzel le is írtam a produkció lényegét, ettől még persze a népesség nagy százaléka dönthet úgy, hogy ő bizony ma este 19:30-tól a Duna II Autonómián mexikói témájú westernt fog nézni, mert drágám, mindig is cowboy akartam lenni, most miért izélsz?

Eddie Murphy bármit csinál, nagyjából mindenkit megérint, mindenki rögtön azonosulni tud vele. Na, most egy szélhámost alakít, aki politikus lesz – előbbit még csak-csak, utóbbit már korántsem biztos választja azonosulásának tárgyául egy hétköznapi magyar néző. A Dzsentlemanus persze nem szociológiai riport, hanem szatíra, amely azért csak arra a közkeletű megfigyelésre lyukad ki, hogy a politikusok lopnak-csalnak-hazudnak. Tudjuk, tudjuk – hallom a reakciót. Akkor meg miért hagyjuk, kezicsókolom? 21:25, RTL Klub.

Politikusok emelték anno 1961-ben a berlini falat is, száz évre szánták, aztán 1989-ig tartott ki, a jó kis endékás minőség. A várost németes gondossággal és mentalitással kettévágó építmény családokat szelt ketté, barátságokat szakított szét, így az emberek nyilván megtettek minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy újraegyesítsék a személyes Németországokat. A National Geographic ezeket a szökési, kapcsolatteremtési kísérleteket mutatja be kétrészes ismeretterjesztő filmjében, a 22:00-kor kezdődő Keresztül a berlini falon-ban.

Állítólag a siker fél titka a jó címválasztás, akkor esetünkben most a másik felében bíznak, bár kétségtelenül izgalmas a téma, kurrens és sokakat érdeklő, de ha én azt látom, hogy GMO – A genetikai módosítás a tévhitek árnyékában és a tények tükrében, akkor azt mondom, inkább nézzünk egy kis Alekoszt. Ám tényleg itt az ideje, hogy a tiltást és szigorítást követelők mellett meghallgathassuk a másik oldalt is, legalább 26 percben. 22:55, Duna TV.

Elérkeztünk az elején belengetett felnőttfilmekhez: ez is csak Amerikában történhet meg (bár bin Ladennél is volt pornó), hogy egy pornófilm 1, történelmet ír 2, az egyik legnagyobb politikai leleplezés álnevéül szolgáljon. A Watergate-ügy egyik informátora leplezte magát a Deep Throat, azaz Mély torok névvel, mely egy forradalmi, a cenzúrát megtörő pornófilm volt, és amely nagy jeletősége miatt olyan népszerű lett, hogy végül 600 milliós bevételt hozott a konyhára. A Mély torok mélyén erről a filmről beszél – természetesen a téma kései kezdést indokol, de a TV2 1:35-ös választása pofátlan képmutatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik