Kultúra

Miniszteri vizsgálat indul Alföldi ellen?

A Fidesz és a KDNP is bírálta, Réthelyi Miklós miniszter magához rendelte a Nemzeti Színház főigazgatóját.

A Fidesz-frakció a Nemzeti Színház igazgatójának múlt pénteken elhangzott szavait, és Pörzse Sándor jobbikos képviselő megjegyzéseit illette kritikával.

A Nemzeti Színház pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján Sinkovits Szilvia újságíró a Nemzeti repertoárján lévő, Az ember tragédiája római színében színpadra kerülő orális jelenet létjogosultságáról kérdezte Alföldi Róbert főigazgatót. Alföldi erre azt ajánlotta az újságírónőnek, hogy olvassa el a római színt. Az újságírónő erre megkérdezte: “Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?” “Meg bizony” – hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: “önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében”.

“A direktor botrányos szavai méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez” – fogalmaz a történtekre utalva a Fidesz-frakció közleménye, amely másfelől azonban arra is kitér, hogy az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nincsen hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása.

Ennek ellenére a hétfői bizottsági ülésen Pörzse Sándor (Jobbik) úgy fogalmazott: ha ő jelen lett volna a sajtótájékoztatón, “abból bizony botrány lett volna”. A Fidesz tájékoztatása szerint ezt a kijelentését Pörzse Sándor azzal egészítette ki, hogy “kimostam volna a száját, lehúztam volna a klotyón”.

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nem feladata és hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása, “különösen nem abban a hangnemben, amelyet a Jobbik országgyűlési képviselői megengednek maguknak” – zárult a Fidesz-frakció közleménye.

A pénteki sajtótájékoztatóval kapcsolatban a KDNP is kiadott egy közleményt, amelyben szerintük “Alföldi Róbert legutóbb az emberi méltóságot súlyosan sértő, kulturálatlan módon, “verbális nemi erőszakot” követett el egy újságírónőn. Azután, hogy bebizonyosodott: Alföldi Róbert nemzetpolitikai és kultúrpolitikai szempontból is súlyos károkat okoz a Nemzeti élén, és nem való a teátrum vezetésére, most méltatlan magatartást is tanúsított. Ezért a KDNP változatlanul és következetesen követeli azonnali távozását.”, áll a közleményben.

Aparlament mai ülésén a Hírszerző információi szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Pörzse Sándor kérdésére azt mondta, hogy ha igazak a hírek, akkor Alföldi Róbert “viselkedésével átlépett egy határt”, és Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére. A miniszter a főigazgatót hétfőre berendeltette az irodájába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik