Kultúra

Kutyulni jó [heti koncertajánló]

Főként több stílust keverő előadók látogatnak hazánkba a héten, de egy szimplán tökéletes jazzénekest is vendégül látunk.

DJ KENTARO (J)
A38 Hajó, május 25. 21h

Japán DJ, hiphopot játszik, az A38-on lép fel, és nem Krush, ki az? Kentaro. Bár az összehasonlítás ellen mindketten tiltakoznak, a két művészt egyáltalán nem indokolatlan egy lapon emlegetni, hiszen mint látható, sok a párhuzam köztük – és arról még nem is beszéltünk, hogy a fiatal Kentarót tehetségben is csak a guruhoz lehet mérni. A stílusa persze ettől függetlenül egyedi (vegyít a hiphopba a drum and bass-től a technóig mindent), technikája pedig egyszerűen gyilkos, úgyhogy megnézni is önmagáért érdemes.

Belépő: elővételben 2000, a fellépés napján 2500 Ft
Kentaro a Myspace-en

BRIAN CULBERTSON (USA)
Millenáris Teátrum, május 26. 20h

Újabb jazzvilágsztárt pipálhatnak szerdán a műfaj rajongói a Millenárison, de az valószínűtlen, hogy bárki is egy unott strigulahúzással zárja majd a koncertet, ugyanis az érkező művész Brian Culbertson, aki meglehetősen intenzív fellépéseket tud adni. A billentyűn és harsonán is mesterien játszó multiinstrumentalista dalaiban a könnyed hangvételű jazz vaskos funk-hatásokkal vegyül, élő fellépésein pedig a showmankedés is jól megy neki, úgyhogy ne csak a vájt fülét vigye magával, aki jegyet vált a bulira.

Belépő: elővételben 4990, a koncert napján 5990 Ft
Brian Culbertson a Myspace-en

MR. BIG (USA)
Club 202, május 27. 19h

A név láttán nyilván mindenki a To Be With You-t kezdi dúdolni, és persze lehet is amiatt menni (vagy nem menni) a 2009-ben újjáalakult hard rock zenekar koncertjére pénteken – de lehet menni azért is, mert a banda jóval többet tud annál a balladánál. Ha ugyanis félelmetesen penge zenészek kezében megszólaló, technikai villongásoktól sem mentes, mégis slágeres rockról van szó, a Mr. Bignél jobb lóra aligha lehet tenni. A csapat egyébként What If… című idei albumát mutatja be.

Belépő: 7900 Ft
Mr. Big a Myspace-en

KURT ELLING QUARTET (USA)
Budapest Jazz Club, május 28. 21h

Fölfoghatjuk Brian Culbertson két nappal korábbi koncertjének folytatásaként vagy akár ellenpontjaként is, lényeg a lényeg, Kurt Elling Budapestre jön. A 43 éves énekest sokan korunk legjobb jazzvokalistájának tartják, és meg kell hagyni: technikailag kikezdhetetlen, előadásmódja pedig érzelmektől fűtött, ugyanakkor messze távol marad a túlkapásoktól, röviden tehát roppant elegáns, és ezzel mind a közönség, mind a kritika elismerését joggal vívja ki. Hozzá tökéletesen passzoló kísérőzenekarával most The Gate című albumát mutatja be Budapesten – aki szeretné letenni a haját egy szimplán tökéletes énekes hallatán, az nem hagyja ki.

Belépő. 6900 Ft
Kurt Elling a Myspace-en

FORT KNOX FIVE (USA)
Cabrio Chachacha, május 28. 23h

Funk-soul brother-ök figyelmébe ajánljuk: Fort Knox Five DJ-set szombaton a Margit-szigeten. A Washington DC-ből érkező négyes nyolc éve kutyulja az elektronikus zenét, a funkot és a reggae-t, munkásságukat eddig temérdek remix, egy nagylemez (Radio Free DC) és számtalan – többek közt a Black Eyed Peas és Gwen Stefani társaságában lefolytatott – turné dicséri, vagyis az ő kezükben megvan, aminek meg kell lenni. Már csak a nézőkre lesz a szükség, akik a lábukban hordozzák az este sikerének zálogát.

Belépő: 1000 Ft (lefogyasztható)
Fort Knox Five a Myspace-en

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik