Kultúra

Botrányszagú magyar tájékoztató Cannes-ban

A Budapest International Film Festival (BIFF) tájékoztatója előtt az Index és a Népszabadság újságíróját is kivezették a teremből.

Később Kálomista Gábort, a magyar producerek szövetségének elnökét és Bereczki Csabát, a Magyar Mozgókép Közalapítvány nemzetközi igazgatóját is biztonsági emberek kísérték ki (az Index információi szerint az indok az volt, hogy a fesztivált nem állami pénzből rendezik meg, így az esemény a Screen című filmes szaklap privát kerekasztal-beszélgetése).

“Csak erkölcsi támogatást nyújtok”, mondta az eseményen Szőcs Géza kulturális államtitkár. Szerinte a filmfesztivál létjogosultságát az adja, hogy a fontos filmes események közül a velencei fesztivál megszűnik, és a helyén keletkező űrt szeretné betölteni Budapest.

Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Filmfesztivállal kapcsolatos kritikájáról itt írtunk. Vajnával az ötletgazdák állítólag Cannes-ban beszéltek először a fesztiválról.

“Azt mondták, ez privát dolog, azért nem engedtek be” , nyilatkozta a tájékoztatóról kivezetett Kálomista Gábor. “Ha privát, akkor maguknak rendezték, ha Magyarországot képviselik, akkor be kellett volna engedniük. Egy ilyen kamuhírt bejelenteni egy ilyen nehéz helyzetben Magyarország lejáratása: ha otthon csinálunk magunkból bohócot, rendben van. De minek ehhez Cannes-ba jönni?”, tette hozzá Kálomista Gábor.

Az MTI megkérdezte az esetről a BIFF létrehozását támogató Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége (MAPSZ) vezetőit, akik a cannes-i rendezvény szervezőire hárították a felelősséget. Barbalics Péter állítása szerint a meghívottak listáját az általuk megbízott szervezők állították össze. “Megnézték, hogy melyik a legnézettebb online média Magyarországon. Ez az Origo. Az MTI-nek nyilvánvalóan ott kellett lennie és a Magyar Televíziónak is. Ez nem a mi dolgunk. Akinek nem volt meghívója, az nem jöhetett be. Ők így dolgoznak” – hangsúlyozta Barbalics, aki elmondta, hogy az Index tudósítója ennek ellenére megjelent a szigorúan meghívásos rendezvényen, de a szervezők Bereczki Csabához és Kálomista Gáborhoz hasonlóan őt is távozásra szólították fel.

Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e célszerűbb legelőször a magyar sajtót és szakmát tájékoztatni a fesztivál részleteiről és csak utána kiállni a nemzetközi nyilvánosság elé, Neményi Ádám elnök elmondta, hogy eredetileg reggel lett volna a magyar pavilonban a tájékoztató, és csak utána a zártkörű szakmai megbeszélés, de a szervező Screen a külföldi vendégekre hivatkozva az utolsó pillanatban megfordította a sorrendet.

AJÁNLOTT LINK:
Balhé a pesti fesztivál miatt Cannes-ban (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik