Kultúra

Új nemzetközi filmfesztivál indul Budapesten

A filmvásárral egybekötött BIFF-et (Budapest International Film Festival) 2012 őszén tartják meg először.

A Screen Daily című folyóirat szerdai tudósításából kiderül, hogy a mustra fődíja az Arany Lánchíd lesz, a legjobb játékfilmnek járó alkotást 20 ezer euróval jutalmazzák. Az elismerésről magyar és nemzetközi filmes szakembereket felvonultató öttagú zsűri dönt majd.

A jövő szeptemberi eseményen a legjobb játékfilm mellett díjazzák a legjobb rendezői, színészi, színésznői és operatőri munkát, a legjobb dokumentumfilmet, rövidfilmet, animációt, valamint a legjobb magyar filmet. Közönségdíjat is kiosztanak, és külön elismerésben részesítik a visegrádi országok legkiemelkedőbb alkotását.

A fesztivál célja bátorítani a nemzetközi filmes szakmát, hogy bemutassák alkotásaikat a magyar közönségnek. A filmvásár ugyanakkor az európai koprodukciókra koncentrál majd. A kísérőprogramok között a filmfinanszírozás és -forgalmazás közös nemzetközi aggodalmairól szóló fórumok is helyet kapnak.

Az esemény nem kapcsolódik a Magyar Filmszemléhez, és a tervek szerint néhány év múlva már közpénzekből származó támogatás nélkül működik majd – írta a Screen Daily.

A fesztivál weboldala, a www.biff.hu már most elérhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik