Kultúra

Fesztiválból annyi van, mint a gomba

Andy Vajna Cannes-ban nyilatkozott arról, miért nem szerencsés most nemzetközi filmfesztivált indítani Budapesten.

A magyar államnak jelen pillanatban nincs pénze támogatni egy nemzetközi filmfesztivált Budapesten – mondta az MTI-nek Andrew G. Vajna. “Az állam pénzét most filmgyártásra kell fordítani. Nem vagyok ellene, de az időzítés nem a legjobb”.

Vajna nem érti, hogy a kérdés miért pont most merült fel. “Vannak fontosabb dolgok annál, mint egy ilyen, bizonytalan kimenetelű filmfesztivál”.

A magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, akivel a BIFF ötletgazdái nem konzultáltak, úgy érzi, hogy jelenleg a magyar filmszakma újjáépítése a legfőbb feladat. Vajna szerint egy ilyen rendezvény létrehozása az anyagi kérdéseken túl azért sem egyszerű feladat, mert a fesztiválokból a világ minden részén “annyi van, mint a gomba”, és ezért egy filmes találkozónak nagyon különlegesnek kell lennie ahhoz, hogy sikeres legyen.

A Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége kedden jelentette be Cannes-ban, hogy 2012 szeptemberében Budapest International Film Festival (BIFF) néven új nemzetközi filmes seregszemle indul. A sajtóbeszélgetésen Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára azt nyilatkozta, hogy a magyar állam fontosnak tartja ennek az új fesztiválnak a sikerét, és ezt a kormányzat kapcsolati tőkével és publicitással tudja segíteni. Anyagilag azonban egyelőre nem tudja támogatni.

Eközben Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke is kijelentette, hogy a jelenlegi formájában nem támogatja a kezdeményezést. Becslése szerint egy ilyen esemény költségvetése 800 millió és egymilliárd forint között mozoghat.

“Amennyiben az államtitkár úr csak barátilag támogatja a kezdeményezést, és erre különböző forrásokat nem nyit meg az állam, magánügy, hogy ki mit rendez és ki mit jelent be” – hangsúlyozta a Magyar Producerek Szövetségének elnöke. A budapesti mustra időpontját ugyanakkor “teljesen szerencsétlennek” tartja, mert szeptemberben Torontóban és San Sebastianban tartanak nagy nemzetközi fesztiválokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik