Kultúra

A tévében: segítség, hogy megbecsüljük magunkat

Michael Caine, Steve Martin, Kevin Costner és Jennifer Aniston mellett egy volt kapus is arról győzköd minket, ne legyünk telhetetlenek.

Két film is adódik este 21:00-kor, egyik sem hízeleg az emberfajnak, igaz, mind a kettő máshogy, más korból és időből teszi. Az egyik Frank Oz (Muppet Show!) vígjátéka, ahol két szélhámos, egy kifinomult, kaméleonszerű (Michael Caine), illetve egy kisstílű, nyomoronc (Steve Martin) kerül egy placcra, s bár más utakon járnak, zavarják egymás üzletét, így összefognak. A Riviéra vadorzói amúgy a The Bedtime Story című 1964-es film remake-je, ahol is Marlon Brando és David Niven alkották a párost. Az újabb verzió a Filmmúzeumon lesz látható.
A másik közelítés alapvetően 19. századi, és keleti, pontosabban kelet-európai. Nyikita Mihalkov életművének újabb darabja, a Pereputty 1981-es, és a rendező is kiosztott magának egy szerepet. Semmi különös, az orosz pusztában szétfoszló emberi akarat és jobbításvágy, tetterő erős poénokban és lírai képekben elmesélve, a városi és a vidéki életmód kettősségét meglovagolva a Duna TV-n.

Kedvenc ismeretterjesztő sorozataim nagyjából arról szólnak, hogy mi a teendő világvége esetén, hányféle végzet leselkedik a Földre, hogy irtja ki magát a civilizáció. Az Armageddon után sem filmtörténeti értekezéssorozat (és most lesz az első rész), hanem arról beszél, milyen nyomokat hagytak az eddigi kataklizmák a Földön, és hogy mit tanultunk belőlük, legyenek azok természeti, vagy ember alkotta csapások. Hogy egy kicsit felderüljünk – 21:20, Spektrum.

Rob Reiner rendező nem először szerepel ajánlónkban, a Harry és Sally, a Tortúra vagy a Szerelem a Fehér Házban rendezője most az Azt beszélik… című filmjével képviselteti magát, melyben egy fiatal lány, egy menyasszony hazautazik húga esküvőjére, és ott megismerkedik egy milliomossal, akivel balul üt ki a dolog, de végül is mindegy, mert ennél sokkal izgalmasabb dolgokra derül fény. Kissé összevissza a történet, annál impozánsabb a szereposztás: 2005-ben még volt annak realitása, hogy a Jennifer Aniston – Kevin Kostner páros egymásra leljen, egy filmben szerepeljen, de ott van Shirley McLane, Mark Ruffalo és Kathy Bates is a második vonalban. 21:25, RTL Klub.

Végül: ha már az emberiségben csalódtunk, a Föld pusztulásra van ítélve, és a milliomosok sem az igaziak többé, hát még egy összehasonlítási alapot ácsoljunk össze sebtiben. A Piszkos munkák Peter Schmeichellel-ben az egykori MU-kapus a legkényelmetlenebb és visszataszítóbb munkákat vállalja be, csak hogy nekünk jobban essen fénymásolni/gürcölni/a főnöknek kávét csinálni stb. Darufestés és osztrigatakargatás az első etapban, meglátjuk 23:30-tól a Discovery Channelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik