Kultúra

A tévében: legkisebb királyfi, legnagyobb híd

Az utóbbi évek legérdekesebbnek ígérkező BL-elődöntője, hídépítés francia módra, klasszikusok és ellenállók.

Azt szeretjük, ha a legkisebb fiú legyőzi a sárkányt, és övé lesz a királyság, így a semleges nézők többsége valószínűleg a BL-évad meglepetéscsapatának, az Intert tíz lőtt góllal elbúcsúztató Schalke 04-nek szurkol a Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén. A papírforma szerint persze a Manchester United az esélyesebb, de ha valamikor, akkor a gelsenkircheni meccsen gyűjthet a Schalke előnyt az Old Trafford-i visszavágóra, ahol azért – Raúl ide vagy oda – kevesebb esély van a győzelemre. Az 1997-es UEFA-győzelemnél is nagyobbra készül tehát a csapat, amihez azért a MU-nek is lesz szava – Fergusonék az utóbbi hat évben egy évad kivételével mindig bejutottak a legjobb négy közé. Ez lesz a legjobb elődöntős meccs? Majd elválik, 20:30, TV2.

Akinek a foci körüli felhajtás túl nagy, hangos és nyüzsgő, s jobban vágyik némi békességre, annak Nyikita Mihalkov filmje az ideális választás. A Néhány nap Oblomov életéből Goncsarov regényét dolgozza fel, melynek főszereplője az orosz irodalom 19. századi alapemberének, az álmodozó, tehetséges, de a környezete folytán tétlen és bukásra ítélt felesleges embernek tipikus alakja. Mindezt Mihalkov szemén keresztül, Oleg Tabakov megformálásában láthatjuk, 21:00-tól a Duna TV-ban.

Vannak országok, ahol a hídépítés nem 1, politikai szólam 2, a korrupció szinonímája, ahol nem lankákba építenek alagutat, hanem megépítik a világ legnagyobb magasságban átívelő völgyhídját, nem kis mérnöki és szervezési munkát mozgósítva. A Millau-viadukt építésének történetét meséli el a Különleges építmények sorozat 9. része, amely legalább annyira szédítő, mint lepillantani a hídról a 270 méteres mélységbe. Lélegzetelállítás 22:00-tól a National Geographicon.

A világűrben keringőző úrhajók, űrhajóvá váló csontdarab, a HAL 9000 számítógép gyerekdala, és a rejtélyes fekete gránittlap – csak pár jól ismert motívum Stanley Kubrick klasszikusából, a 2001 Űrodüsszeiából, Arthur C. Clarke regényfeldolgozásából. Ez a film elhelyez minket térben és időben, átmosdat a kozmikus világ tapasztalatával – olyan, mint egy intézkedő járőr: nem mindig kellemes, de lebilincselő. 23:05, Filmmúzeum.

Végül egy dokumentumfilm, amely a magyarnál sokkal keményebb román diktatúrában működő, és kockáztató Szabad Európa Rádió történetét dolgozza fel. A müncheni stúdióból adó adó ellen még pokolgépes merényletet is megkísérelt Ceausescu titkosszolgálata. A Háború rövidhullámon című filmet az az Alexandru Solomon jegyzi, aki többek közt A nagy kommunista bankrablás című filmjével 2005-ben a győri Mediawave filmes fődíját nyerte el. 23:25, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik