Kultúra

A tévében: Alekosz, Huszárik, beton, dzsessz

Látomásos költészet, igazi dzsessz, fogyasztóvédelem és egy celeb.

Hát akkor belekezdünk. A Villa öntudatos felfedezettje, az érdi éjjeliőr, a ValóVilág4 királya elindul feleségbeszerző körútjára. Sietve, mivel most még össze lehet szedni pár eszméletlen jelöltet 18-tól 39 évesig (köztük egy festőművészt is), akik elájulnak egy celebritástól, akit 165 napig egyfolytában nézhettek, s azért is sietni kellett, mert nemsokára lejár az az öt perc hírnév, amit Andy Warhol jósolt meg, mikor legutóbb Érden járt. Alekosz – Szerelem a legfelsőbb szinteken, 19:05-től az RTL Klubon, akit nem hagy teljesen hidegen az ország tömegkultúrájának hömpölygése, kukkantson kicsit bele.

Lehet, hogy csak a véletlen műve, de a következő ajánlott műsor témája a beton lesz. A Szétépítők a Discovery Channelen azt mutatja be, hogy mi minden is készülhet ebből a jól formálható anyagból, a lakótelepen és az op-art virágládán túl. Cementbetonból tetszettek-e látni mosdókagylót? Olyan, mintha gránitból lenne. A magyar médiavalóságánál tehát sokkal sokszínűbb és meglepőbb az építőanyagok hírnévben leghátrányosabb helyzetűje, mellyel 20:00-tól beszélhetünk meg betonbiztos találkát.

Nincs is jobb az olyan ismeretterjesztő műsoroknál, melyek valóban ismeretet terjesztenek. Ilyen a Ki hitte volna?, ahol nem arról bizonyosodhatunk meg, hogy vajon tényleg felfog-e öt emelet zuhanást egy papírkosár, avagy mit tegyünk, ha leborotválva találjuk magunkat a Kalahári-sivatagban egy cipősdobozban, hanem tényleg mindenkit érintő kérdésekről tudunk meg információkat, főleg olyanokat, amikről a reklámok hallgatnak, mert nem lehet sármos mosollyal megemlíteni őket. Folyékony szög ragasztók valódi tartóssága, bútorok tesztelése, és mit rejt a plazmatévé belseje – ezek kerülnek terítékre ma, 21:00-tól a National Geographicon.

Az egyik legjobb valahai magyar filmrendezőnek csak két nagyjátékfilmre jutott ideje, a második, a Csontváry ma este 21:00-tól a Duna TV-n lesz látható. Kevésbé érett, egységes, mint a Szindbád, de ugyanúgy remekmű. Három év küzdelem a filmmel, a filmért, a kiszemelt főszereplő meghalt (Latinovits), az anyag sem adja magát, de hát a küzdelem a művész igényeit mutatja, jelzi. Csontváry, a Nap-út festője, a mi kis külön bejáratú zsenink, akinek kultuszát a Nyugat csak módjával érti meg.

Magyarok, akikről keveset hallunk, pedig lenne mit – a Kézjegy című műsorban ma Joe Muranyi klarinétos portréjakészül el, Louis Armstrong együttesének egyetlen fehér muzsikusa, aki januárban volt 80 éves. A magyarul kitűnően beszélő zenész szerencsére elég rendszeresen jár haza koncertezni, lemezfelvételekre. Koncertek, találkozások, visszaemlékezések 23:50-től a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik