Kultúra

A tévében: salak, házasság, kommunista invázió

A salakszezon izgalmaitól egészen az USA megszállásáig jutunk el pár agyontiport házasságon keresztül.

Elindult a salakos szezon – teniszről van szó – és úgy tűnik, az utóbbi évek legérdekesebbje és izgalmasabbja áll előttünk: a világelső és salakon született Nadal eddig két versenyt pipált ki hibátlanul, Djokovics továbbra is veretlen az évben, már 29 meccs óta, Del Potro visszatért hosszú sérüléséből, és egyre jobb, Federer sem felejtett el játszani, sem küzdeni (ezt a tegnapi Lopez elleni 7-6,6-7,7-6 is mutatja), jönnek az ifjak Raonictól Dodigig, és egy jó formában léő Murray, Söderling, Berdych stb. is bármikor okozhat kavarodást. Egyszóval – a sok esélyes jó teniszre ad okot. Ezért ajánljuk ma (és egész héten) a Digisport, illetve a Digisport Plusz csatornákon az ATP Masters Madrid meccseit, ma az utóbbin láthatunk teniszt 16:00-tól egészen 23:00-ig (a hangot vegyék le, ez csak baráti tanács). A legjobbnak így előre a Del Potro – Nadal meccs ígérkezik (a magas Del Potro és játéka Nadalnak nem fekszik), de egyéb izgalmak is várhatóak (pl. Tsonga-Söderling, Garcia-Lopez – Djokovics)

A hűtlenségből már sokan csináltak pénzt, ez a terve Ray Eliottnak is, de Alibi-ügynökségét váratlanul gondok kezdik gyötörni, és a végére nagy-nagy kavarás és zűrzavar keletkezik az évszázad üzletéből. Ez a zanzája az Alibi című filmnek, melyben még vérhollywoodi vérproducerek is fantáziát láttak, így megszülethetett a holland-amerikai koprodukció olyan színészekkel, mint a főszerepben az angol humort képviselő Steve Coogan, aztán Rebecca Romijn, Deborah Kara Unger, Selma Blair, de még a punk-dalairól ismert egykori drogos Henry Rollins is feltűnik kiérlelt izmaival egyetemben. 21:00-tól a Duna TV-n tehát.

És akkor még egy párkapcsolati vígjáték meg némi szívzűr. A kissé merev Peter épp elvenné álmai nőjét, de rájön, hogy nincs egy igazi barátja sem, aki esküvői tanúja lehetne. Elindul hát a barátfelhajtás, amihez képest a szocialisták miniszterelnök-keresése megfontolt és kiérlelt személyzeti politika volt. S aki keres, az talál: felbukkan a laza és vicces Sydney, aki olyan jó barát lesz, hogy hamarosan kisül, léte a házasságot veszélyezteti.
Paul Rudd és Jason Segel ismert arcok, előbbit legalábbis a Jóbarátokból, de mindkettőjük bizonyította az Apatow-féle ordenáré komédiákban, hogy érti és beszéli a fatuskó finomságú humort. A Spancserek (melynek magyar címe jobb érzésű emberekben kiváltja az „én kérek elnézést”-effektust) alapvetően azonban mégsem csak poénkodásról és fingópárnákról szól, hanem a magányról – jó, nem kifejezetten bergmani magasságokban. 21:15, TV2.

A magány egy másik vetületét mutatja meg a Kerékbe törve című dokumentumfilm is, mely a mozgássérültek, a kerekesszékesek társadalmi elszigeteltségét mutatja be. Félelem, tudatlanság, butaság alkotja annak a falnak az anyagát, amely megpróbálja bezárni a megváltozott munkaképességű embereket, akiknek évente 100-zal nő a számuk idehaza, és mindössze fél százalékuk talál magának munkát. Mindezt Vincze Zoltán rendező nem a panasz és a sirám evidensnek tűnő hangján mutatja be, s egyszerre képes kívülről és belülről is látni, mivel ő maga is nemrég kerekesszékessé vált. Nem tudom megállni, hogy a port.hu-s tartalomismertetésből ne másoljak ide egy részletet: „a film nem a sérültek gettójának akolmelegéből üzen”, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy 22:40, Duna TV.

Volt egy időszak, amikor Amerika felkelt a padlóról, a vietnami bal csapottat izmai fejlesztésével próbálta kiheverni, ez volt a body decade, Ronald Reagen elnökségének ideje, amikor minden bokorban hősök és optimizmus termett, irgalmatlan rövid futónadrágok, hajpánt, és végül is sikerült is a hidegháborús kegyelemdöfést bevinni a Szovjetuniónak. E kor gyermeke a Vörös hajnal című film, melyben Amerika-ellenes csapatok elözönlik Amerikát, kitör a háború. Az invázióra csak pár fiatal reagál harciasan, Patrick Swayze és Charlie Sheen vezetésével a hegyekbe vetik magukat (ott van még a később a Dirty Dancingben Swayze oldalán feltűnő Jennifer Grey is), mint afféle tálib ellenállók, és onnan tervezik az ellenfél gerincére mérni halálos válaszcsapásukat… Swayze halott, Sheen pedig addiktológiai eset, eléggé vége a 80-as éveknek, jelenleg épp Amerika hajt végre inváziókat bizonyos időközönként, és különböző nemzetiségű Swayze-k és Sheenek ellen kell harcoljon. John Milius rendező pedig – olyan filmek, mint A cápa, az Apokalipszis most vagy a Conan, a barbár forgatókönyvírója – a Roma című HBO-s sorozat epizódjait jegyezte legutóbb. A Vörös hajnal után jön a zöldhasú szürkület? 23:05, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik