Kultúra

MTA: társult intézmény marad a Széchenyi Akadémia

A közgyűlés által létrehozott Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát az MTA továbbra is változatlan formában tartja meg.

Pálinkás József, az MTA elnöke az Akadémia 181. közgyűlésén – a SZIMA működéséről szóló írásos beszámoló kiegészítéseként – arról is beszámolt, hogy a Széchenyi Akadémia fenntartásáról megfelelően gondoskodni fognak..

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának jelenleg 88 rendes tagja van, köztük 49 a hetven évnél felüli, 39 az ennél fiatalabb.

A társult, művészetekért felelős intézmény létrejöttét még Kosáry Domokos, az MTA két cikluson át (1990-1996) megválasztott elnöke szorgalmazta, mivel 1949 előtt az MTA szerves része volt a Széptudományok Alosztálya, ám azt akkori szovjet mintára megszüntették.

Az MTA közgyűlése 1992. május 4-én szavazta meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia létrejöttét, mint az MTA társult, de önálló alapszabállyal rendelkező szervezetét. A SZIMA neve azonban nem szerepel az új alaptörvényben, és ez is közrejátszott abban, hogy április 20-i hatállyal lemondott tisztségéről annak elnöke, Dobszay László és ügyvezető elnöke, Ferencz Győző.

Az új alkotmány az 1992. január 31-én, alapítványi formában megalakult, Makovecz Imre vezette Magyar Művészeti Akadémiát említi a művészetekért felelős, akadémiai szintű intézményként. A 2011-ben köztestületté váló MMA ősztől a felújított Pesti Vigadóban kap helyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik