Kultúra

A világ egyik legjobbja a Fesztiválzenekar

Kínában az év legjobb szimfonikus koncertje lett a magyar zenekaré, és Belgiumban is megkapta a legjobb hangverseny díját.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) 2010 októberében a kínai fővárosban adott két hangversenye nyerte el a Classical Elite díjat “Az év legjobb szimfonikus zenekari koncertje” kategóriában – jelentették be Pekingben. Az elismerés rangját emeli, hogy ez az egyetlen komolyzenei díj Kínában, amelyet a legtekintélyesebb zenei szakírók és kritikusok ítélnek oda.

Ugyancsak most hozták nyilvánosságra a belga komolyzenei internetes portál, a Klassiek Centraal által adományozott díjak nyerteseinek listáját. A zsűri a legkiemelkedőbb hangverseny díját a Fesztiválzenekar ez év márciusában Brüsszelben adott Wagner-estjének ítélte. A díjat a Fesztiválzenekar csütörtöki antwerpeni koncertje előtt vehette át Fischer Iván karmester.

Mint köztudott, a “legjobb karmester” kategóriában a BFZ zeneigazgatóját, Fischer Ivánt is jelölték a Royal Philharmonic Society Zenei Díjára. Anglia legnagyobb hagyományú, rangban csak az Oscar- és Grammy-díjakhoz hasonlítható kitüntetését május 10-én a BBC által élőben közvetített gálaest keretében osztják ki a londoni Dorchester szálloda báltermében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik