Kultúra

Elhúzták a Fesztiválzenekar nótáját

A világhírű együttestől 175 millió forintot vontak el.

Rendkívüli helyzetbe került a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), miután 175 millió forinttal megkurtították a világhírű együttes költségvetését – írja a Népszava. A lap szerint erről a napokban levélben értesült a Fesztiválzenekar.

A fenntartók döntésüket nehéz anyagi helyzetükkel indokolták. Körner Tamás, a Fesztiválzenekar igazgatója elmondta: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 100 millióval, a budapesti vezetés 75 millió forinttal ad ebben az évben kevesebbet, mint tavaly, amikor közel egymilliárd forint volt a dotáció.

Az elvonással keletkezett hiány csupán spórolással kigazdálkodhatatlan. Rendkívüli helyzetbe kerültünk – mondta a lapnak Körner Tamás. Az igazgató nem akart találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy fizetés-, esetleg tevékenységcsökkentéssel, netalán elbocsátásokkal orvosolják a problémát. A szükséges lépésekről holnap tárgyal a BFZ Alapítványa.

A Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatójával korábban “Ezt nem tűrheti Európa” címmel közölt interjút a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung. A karmester akkor azt mondta, sok minden ad okot aggodalomra Magyarországon, a Fidesz többsége miatt “fenyeget annak a veszélye, hogy az ország nacionalista diktatúrába süllyed”.

Fischer Iván a Népszavának most azt mondta: nem tud arról, hogy kritikus nyilatkozata és a jelentős elvonás közt összefüggés lenne.

AJÁNLOTT LINK:

A földkerekség legjobb zenekara – a New York Times a Fesztiválzenekarról (A BFZ honlapja) Fischer Iván: az érdekel, mi történik itt lenn (Népszava)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik