Kultúra

Könyv is jár a hotelszobához

A szokásos hotelszoba-felszerelés mellett egy-egy könyvet is találhatnak ágyuk mellett a jövő héttől egy felkapott manhattani szálloda vendégei.

A köteteket nem más, mint Salman Rushdie világhírű író válogatta az amerikai irodalom remekművei közül.

A Standard Hotel korábban már számos high-tech “kütyüvel” felszerelte szobáit, ám az irodalomkedvelőknek eddig nem nyújtott plusz szolgáltatásokat. A jövő héttől azonban a szobákban megtalálható lesz egy-egy kötet Rushdie 13 könyvből álló listájáról is.

A listán többnyire jól ismert klasszikusok találhatók, köztük Walt Whitman Fűszálak című verseskötete, William Faulknertől A hang és a téboly, F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsbyje, Saul Bellow Humboldt adománya című könyve vagy Philip Rothtól A Portnoy-kór. A legfrissebb alkotás a listán Michael Chabon 2000-ben megjelent Pulitzer-díjas regénye, a The Amazing Adventures of Kavalier and Clay.

A kezdeményezést a PEN egyhetes nemzetközi irodalmi programsorozatához, a World Voices (a Világ Hangjai) fesztiválhoz igazították. Orsós László Jakab, az amerikai rendezvény tavaly ősszel kinevezett új igazgatója elmondta, a szállodai szobákban elhelyezett könyvek ott lesznek az éjjeliszekrényeken egészen addig, amíg “el nem tűnnek” onnan.

A könyvek a Housing Works elnevezésű, AIDS-betegeket és hajléktalanokat támogató szervezettől érkeznek. Az idei World Voices fesztivál Salman Rushdie elnökletével zajlik a manhattani szálloda mellett városszerte számos helyszínen, és 40 ország több mint 100 szerzőjét hozza össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik