Kultúra

Világörökség lenne a Wikipedia

A kezdeményezés apropóját az online lexikon tízéves jubileuma adja.

“A Wikipedia az emberi alkotóerő mestermunkája”, mondta a németországi Wikimedia képviselője, Sebastian Smooth Berlinben. A Világ Kulturális Öröksége státusz elérésén munkálkodó német szervezet tagja szerint a Wikipedia ezzel eleget tesz az UNESCO egyik legfontosabb feltételének.

Az online lexikon célja, hogy az emberiség által összegyűjtött tudást bárki számára szabadon elérhetővé tegye. A Wikipedián dolgozó szerkesztők és cikkírók száma jelenleg stagnál vagy csökken, ám a világörökségi státusszal ez a probléma is megoldódhatna.

Az UNESCO világörökségi cím elnyerését hosszú és összetett folyamat előzi meg. A címre országok tehetnek jelölést. A Wikipedia esetében a Wikimedia Németország még nem lépett kapcsolatba a német kormánnyal, az UNESCO-val csak informálisan tárgyalt.

A Wikipediáról idén ősszel egy hetven szerző írását közlő tanulmánykötet is megjelenik. A könyvben az online lexikon írói, olvasói és kritikusai gyűjtötték egybe tapasztalataikat, anekdotáikat és a projekt háttérinformációit. A kötetet egy neves kiadó szabad licenccel dobja piacra, így annak tartalmát az olvasók szabadon másolhatják és használhatják fel egyéni céljaikra.

AJÁNLOTT LINK:
A Wikipedia cikke a Wikipedián

Ajánlott videó

Olvasói sztorik