Kultúra

Botrányok az angol Wikipédia körül

Az angol Wikipédia kivételezett a különböző nyelvű változatok között: a legnagyobb, a legismertebb, legpéldamutatóbb. A közelmúltban mégis egyre több a botrány körülötte.

A technológiai portálok hozzászólásai alapján úgy látszik, a tájékozott közvélemény is kezd a Wikipédia ellen fordulni. Honnan ez az indulat, és hová mehetnek azok, akiknek elegük van a lexikon szerkesztési elveiből?

Habár a Wikipédia úgy hirdeti magát, mint „Az ingyenes enciklopédia, amit bárki szerkeszthet”, nem minden szerkesztő egyenlő, írja a nyest.hu. Ahogy Orwell Állatfarmjában, itt is vannak, akik egyenlőbbek a többieknél. Az adminisztrátorok jogköre széles, és ez nem tetszik azoknak, akik körön kívül rekedtek.

Az elmúlt hetekben az az eset kavart vihart, amikor egy már aktívan nem üzemelő, de a maga korában neves és befolyásos videojátékos portál, az Old Man Murray szócikkét törölték. A törlés mellett legerősebben Ben Schumin Wikipédia-adminisztrátor kardoskodott; mint az kiderült, azért, mert haragban áll az Old Man Murray egyik alapítójával. OLVASSON TOVÁBB.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik