Tudomány

Tíz éves a Wikipédia

Az ötlet a Galaxis útikalauz stopposokból jött. Ma a világ legnagyobb enciklopédiája több, mint három és fél millió szócikket számlál.

Szombaton ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a mindenki által szerkeszthető szabad, internetes enciklopédia.

Az emberiség egyik régi álma vált valóra egy évtized alatt a világhálón. A Wikipédia jelenleg a világ legnagyobb és legjobban hozzáférhető közös tudását halmozza fel.

ÖNKÉNTES ÉS SEMLEGES

A Wikipédiát – egy floridai központú nonprofit alapítvány – a Wikimedia működteti, szerkesztését önkéntesek végzik. A szócikkek szerkesztésénél fontos a semleges nézőpont. A Wikipédia szócikkek elbírálása is önkéntes alapon történik. Azon cikkek esetén, melyek a legtöbb résztvevő számára ismeretlenek, a pontosság és a pártatlanság sokszor megkérdőjelezhető.

2005-ben pontossági szintje – a Nature folyóirat egyik cikkje alapján – elérte az Encyclopaedia Britannica-ét. Jenny Fry oxfordi internetkutató szerint a Wikipédia a következő generációk, gyermekeink tudásának enciklopédiája lesz.

Jimmy Wales, társalalapító előadása arról, hogyan készítették el a Wikipédiát: (TED)

“GYORS” ÉS NÉLKÜLÖZHETETLEN

A Wikipédia neve a wiki ‘gyors’ jelentésű hawaii szóból ered, Larry Sanger leleménye. A mindent tudást összegyűjtő virtuális enciklopédia alapötlete a Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című kultikus regényből származik, amelyben a Galaxisról szóló útikönyvet, tudástárat számtalan utazó írhatja és módosíthatja. A Föld bolygóról például az alábbi szócikk olvasható benne: „Jobbára ártalmatlan.”

A Wikipédiának jelenleg 262 nyelvi kiadása létezik. A legnépszerűbb nyelv az angol, azt követi a német, a francia, a lengyel és a japán kiadás.

A internetes enciklopédiát 2001. január 15-én alapította Jimmy Wales és Larry Sanger. Megléte a mai netkultúrában a YouTube-hoz és Facebook-hoz hasonlóan nélkülözhetetlen. A Wikipédia őse Nupedia néven működött. Az angol Wikipédia a Nupedia és a Slashdot technológiai weboldal cikkeivel kezdte pályafutást. Az első év végére húszezer cikk jelent meg 18 nyelven a Wikipedián keresztül.

A LEGNAGYOBB ÉS LEGNYÍLTABB

2007 szeptemberében a Wikipédia megelőzte a valaha írt legtöbb szócikkel rendelkező kézzel írt enciklopédiát az 1407-ben elkészült kínai Yongle Encyclopaediát, mely hatszáz évig tartotta kétmillió szócikkes rekordját. Ha ilyen ütemben nő a cikkek száma 2013-ra a Wikipédia már négymillió megjelent szócikket tudhat magáénak.

A projekt saját szervereken fut San Diegóban, melyek az egész Wikipédia rendszerért, valamint a levelezőlistákért felelősek. A Wikit PHP platformon írják, a szócikkek MySQL adatbázisra épülnek. A Wikimedia alapítvány az nyílt tartalmú szabad dokumentáció liszenszet, az úgynevezett GNU-t alkalmazza.

TÚLSÚLYBAN A POPKULTÚRA

A Wikipediában nyitott szerkeszőfelület működik, melynek a használatát egy kis tanulással bárki elsajátíthatja. A szócikkek 20%-a a kultúráról és művészetekről szól. Természettudománnyal 9%, matematikával és logikával a cikkek 1%-a foglalkozik. A kritikusok joggal hányják a Wikipédia virtuális szemére a populáris kultúra túlsúlyát a valós objektív, megfogható tudással szemben.

2009-ben a legnépszerűbb szócikk az angol Wikipedián a Wiki volt, második helyen a Beatles végzett, harmadik helyen Michael Jackson. Ugyanebben az évben a BBC Radio 4-en Wikipediát parodizáló sorozat indult Bigipedia címen.

HAZÁNKBAN AZ OMEGÁVAL STARTOLT

A magyar Wikipédia hivatalosan 2001. szeptember 5-től működik. A magyar Wiki nulladik változata még csak öt lapot tartalmazott, amin semmi sem volt magyarra fordítva.

2003-ban Gervai Péter informatikus a magyar Wikipédia újabb változatának elindítását kezdeményezte. A ma is működő, magyar felületű és magyar kezdőlappal bejelentkező nemzeti Wikipédia 2003. július 8-án kezdte meg működését. Az első szócikket az Omega együttesről írták.

Ma a magyar Wikipédia 181 ezernél több szócikket számlál, 2010-ben összes Wiki a ranglistáján a 17. helyen szerepelt. Magyarországon 2011. január 15-én a budapesti Országos Széchenyi Könyvtárban tartott konferencián és a Wikipedisták találkozóján ünneplik meg az emberiség legnagyobb tudástárának tizedik születésnapját.

AJÁNLOTT LINKEK:

Wikipedia szócikk (angol Wikipedia)
Wikipedia szócikk (Wikipédia)
Magyar Wikipédia (Wikipédia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik