Kultúra

Sikoly 4. [filmpremier]

Még egy komoly Sikoly-film á la Fűrész? Ne viccelj. Azaz dehogynem. Abban még van fantázia.

1996 rég volt, a Munch-álarcos Ghostface immáron negyedszer tér vissza, sok minden történt időközben. Szerencsére tudja ezt Wes Craven is, aki rögtön a kezdéskor megadja az önreflexív alaphangot. Amiből kiderül az is, igen, a horror műfaja továbblépett, felragyogtak majd elhamvadtak a vérben tocsogó slasher csillagai, egyáltalán minden film szeret tisztában lenni önnön természetével, kikacsintani kicsit. Meg a világ is más lett, van facebook, twitter, okostelefon, youtube és minden egyéb.

A Sikoly 4. ennek megfelelően már nem a tinihorror kínos továbbélési kísérlete, nem egy újabb szem a lánc-Fűrészben, hanem egy játék, egy ironikus játék.

Persze, hisz Neve Campbell is túl van a 35-ön, majdnem negyvenéves, Sidneyként épp visszatér Woodsboro sokat látott épületei közé. De itt vannak a többi túlélők is: Dewey (David Arquette) és Gale (Courteney Cox) egy pár, előbbi lett a helyi sheriff. Sidney afféle helyi sztár ő, aki könyveivel, életével, örökös túlélésével mindig nagy érdeklődésre tarthat számot. Ám alighogy hazatér, a Ghostface újra megjelenik, és nem autogramot akar…
A gyilkosságsorozat közben persze rengeteg utalás van más horrorfilmekre, fiktívekre és létezőkre, a horror-trendekre, sőt valamennyire erre a bedrótozott, egyre fokozottabb és folyamatosabb online jelenlétet világra is, amelyben élünk. Így a Sikoly 4. valamennyire belterjes és öncélú, de hát ugyanilyen a megcélzott közönség egy része is. Másrészt azonban humoros, ötletes, „valami meta izé, ahogy a fiúk mondták” ahogy a szintén asszonykorba lépett Courtney Cox mondja a filmben.

Egyszóval tán egyedül Wes Craven nem öregedett meg a stábból.

Scream 4. – színes, feliratos, amerikai thriller, 103 perc, 2011, rendező: Wes Craven, forgatókönyvíró: Kevin Williamson, zeneszerző: Marco Beltrami, operatőr: Peter Deming, producer: Wes Craven, Iya Labunka, vágó: Peter McNulty, szereplők: Neve Campbell (Sidney Prescott), David Arquette (Dewey Riley), Courteney Cox (Gale Weathers-Riley), Emma Roberts (Jill Roberts), Hayden Panettiere (Kirby Reed), Rory Culkin (Charlie Walker), Alison Brie (Rebecca), Nico Tortorella (Trevor Sheldon), Marielle Jaffe (Olivia Morris), forgalmazza a Forum Hungary

Hazai bemutató: április 14.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik