Kultúra

A gyerekek jól vannak [filmpremier]

Végre egy jó humorú, bölcs, szórakoztató, okos hollywoodi film a családról.

Egy ilyen film sosem jön rosszkor, de most tán a legjobbkor sikerült érkeznie – amikor az új alkotmány kapcsán a család mibenlétéről folyik a vita (hogy csak a hagyományos, heteroszexuális kapcsolatokból fakadhat-e vagy nem), ez a film elég erős, hiteles érv az ellenkezőjére.
De hát ez csak egy játékfilm, vethetjük közbe, hollywoodi történet Julianne Moore, Anette Bening és Mark Ruffalo főszereplésében, sztárparádé – mit keres itt az alkotmány?

Egy leszbikus családban vagyunk, Nic és Jules békésen él együtt kamasz gyerekeikkel, Jonival és Laserrel. Mindketten mesterséges módon fogantak, biológiai apjuk távol él az ismeretlenségben. A 18 éves Joni felnőttségére azt kéri öccsétől, keresse meg „apjukat”, hadd ismerjék meg. Az étteremtulajdonos Paul rááll a dologra, és nem is sejti, milyen lavinát indít el ezzel.
De ez a lavina nem úgy és ott zúdul le, ahol gondolnánk. Lisa Cholodenko rendező teljesen más társadalmi viszonyokból kiindulva indítja el a bonyadalmakat, és jut el a film végkövetkeztetéséig, amely amilyen természetes, olyan meglepő. Számos nekünk triviális kérdésig nem jutunk el, és ez így van jól – mert a család az család, bármilyen nemű a két szülő. A családi kötelékek, bár talán más anyagból fonódnak, erősek minden esetben.

Ehhez a rendezői ötletek és elképzelések mellett kellett a két női főszereplő meg a két gyerek, hogy meggyőzzenek minket, de a legnagyobb dicséret tán Ruffalo sármos, ugyanakkor belátó, józan jelenlétének jár. Tulajdonképpen ő rajta csapódnak le az átlagos néző megfontolásai, így az ő reakcióinak, lépéseinek kétszeres jelentőségük van.

Végül tehát lényegtelen kérdéssé válik a szülői nemek ügye. A gyerekek jól vannak üdítően szabad, a szó legkomolyabb értelmében könnyed film remek humorral. Olyan, amit rengeteg politikusnak és szavazónak meg kéne néznie, hogy egy kicsit elgondolkozzon. Mindenkinek, aki nem fél attól, hogy hat rá valami.

The Kids Are All Right – színes, feliratos, amerikai vígjáték, 106 perc, 2010, rendező: Lisa Cholodenko, forgatókönyvíró: Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg, zeneszerző: Carter Burwell, Nathan Larson, Craig Wedren, operatőr: Igor Jadue-Lillo, producer: Gary Gilbert, Jordan Horowitz, Jeffrey Levy-Hinte, Celine Rattray, Daniela Taplin Lundberg, vágó: Jeffrey M. Werner, szereplők: Annette Bening (Nic), Julianne Moore (Jules), Mark Ruffalo (Paul), Mia Wasikowska (Joni), Josh Hutcherson (Laser), Yaya DaCosta (Tanya), Kunal Sharma (Jai), Eddie Hassell (Clay), forgalmazza a Budapest Film

Hazai bemutató: április 14.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik