Kultúra

Womb – Méh [filmpremier]

Mi történik, ha az emberiség két legnagyobb ösztöne egy helyen találkozik? Sajnos a film képtelen megválaszolni saját kérdését.

Sok minden hiányzik a magyar filmnek, épp az sem lenne baj, ha a nagyobb helyzeteket belőnénk: ha sikerülne egy nemzetközileg is ígéretes produkciót kifejleszteni és megcsinálni. Az utóbbi években egyik ritka példa volt erre Fliegauf Benedek Wombja, amely, miután a rendező korábbi művei (Rengeteg, Dealer, Tejút) jelentősebb fesztiválsikereket értek el, megkapta a bizalmat az európai fesztiválvilágtól. Ez a sajtóban és olyan helyeken is érződött, mint a cannes-i filmfesztivál L’Atelier rendezvénye, amelyen kiválasztott forgatókönyvek kapnak nagyobb segítséget koprodukciós partnerek felkutatásában. A Wombnak ott is sikere volt, majd jött a hír, hogy nemzetközi szereplőgárda lesz a Bond-lány Eva Greennel, Matt Smithszel, meg egy szekérderék kiváló brit színésszel. Úgy tűnt, hogy a képérzékeny, költőiségbe hajló Fliegauf-világ összetalálkozván az anyagi háttérrel és erős szereplőgárdával valami nagyot fog dobni.

Ehhez képest kiderült, hogy Cannes-ba nem kellett a film, és az első fesztiválszereplések sem szóltak díjesőről – hát ez még hagyján, ettől még lehet becsületes, működő, izgalmas film a Womb.

De sajnos nem lett az.

Az Északi-tengervidéken vagyunk a képzeletbeli jövőben, távol mindentől, a hideg széltől fútt tájon, egy kisfiú és egy kislány világában. A jó pajtások cseperednek, huszonévesek immár, szerelmesek is lesznek, amikor tragédia történik, olyan, amire a klónozás ad cseppet sem konfliktusmentes választ. Nem lövök le semmilyen poént, ez a film kiindulópontja lenne: a halott szeretőt klónozza kedvese – és ő maga szüli meg.

Szerető és gyerek egyszerre – csodaszép problematika, mely rengeteg kérdést és következményt rejteget. Kár, hogy Fliegauf erről a kiindulópontról nem nagyon mozdul, helyette költői képeket, elnyújtott és elrontott párbeszédeket farigcsál, színészvezetés, karakterépítés, mélyre ásás helyett segédeszközöket, szimbólumokat ragad, majd emeli a hangerőt, egyre többször ríkatja meg a keze alatt senyvedő sztárokat. Egyszóval képtelen megoldani a feladatot.
Így a Womb – Méh torzó, vázlat, csíra maradt. Fliegauf európai „nagyfilmjére” még várni kell.

Kinek ajánljuk: hőhullámoktól szenvedőknek, pulóverfanatikusoknak
Kinek nem: reumásoknak, Tartuffe-nek, akciófilmfüggőknek

Womb – színes, feliratos, német-magyar-francia filmdráma, 107 perc, 2010, rendező: Fliegauf Benedek, író: Fliegauf Benedek, zeneszerző: Max Richter, operatőr: Szatmári Péter, producer: Muhi András, Gerhard Meixner, Roman Paul, vágó: Xavier Box, szereplők: Eva Green (Rebecca), Matt Smith (Thomas), Lesley Manville (Judith), Peter Wight (Ralph), Lénárt István (Henry), forgalmazza a Mozinet

Hazai bemutató: 2011. április 7.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik