Kultúra

Gazdasági társasággá alakulhat a Magyar Mozgókép Közalapítvány

A kormány még várhatóan ebben a hónapban döntést hoz az alapítvány ügyében.

Gál András Levente, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint a Magyar Mozgókép Közalapítvány jelenlegi formájában nem tartható fenn, ezért egy gazdasági társasággá alakulhatna át. Az alapítvány ügye két héten belül a kormány elé kerülhet, majd elkezdődhet a konszolidáció. Az MMKA-nál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata – és mintegy 180 produkció átvilágítása – hamarosan lezárul.

A kormány tavaly év végén hívta fel a Kehi elnökét, hogy több közalapítványnál – köztük az MMKA-nál – rendeljen el soron kívüli ellenőrzést, és az annak eredményéről készült jelentését terjessze a kormány elé.

A kabinet még tavaly július végén határozta el, hogy felülvizsgálja, mennyire hatékonyan látják el feladataikat a kormány által létrehozott alapítványok és közalapítványok. A Magyar Közlönyben azóta számos alapítvány, közalapítvány megszűnését hirdették ki.

A Magyar Alkotóművészeti Közalapítványról szólva Gál András Levente közölte: miniszteri biztos fogja felügyelni a vagyonkezelést, és levezényelni az átszervezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik