Kultúra

Alaptalanul aggódnak a magyar filmesek?

A kormányszóvivő szerint nincs alapjuk a magyar filmszakma jövője iránti aggodalmaknak, "most is van magyar film és lesz is" - mondta.

“A magyar állam 2011-ben mintegy 4,4 milliárd forintot szán filmekre, ezért nincs ok arra, hogy a filmes szakma aggódjon” – mondta Nagy Anna kormányszóvivő, aki az MTI-nek arról is beszélt, hogy azt azért mindenképpen meg kell nézni, hogyan történhetett a korábbi pénzek szétfolyása a Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMKA).

“Szabályellenes működés, ad hoc „tűzoltó jellegű” kormányzati támogatások, költségvetési fedezet nélkül aláírt támogatási szerződések, e „virtuális” állami támogatások terhére felvett banki hitelek, több mint 5 milliárdos hitelállomány, 7 milliárdos hiány, mindemellett kirívóan magas bérek, béren kívüli juttatások és indokolatlan prémiumok kifizetése, totálisan átláthatatlan támogatási politika” – ezekkel lehet jellemezni Nagy Anna szerint az MMKA eddigi működését.

A kormányszóvivő a fentiekkel magyarázta, hogy a kormány úgy döntött, rendet tesz az összeomlás szélére került közalapítványnál: ezért kérte fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a közalapítvány működésének átvilágítására, valamint kezdeményezte a kuratórium megújítását.

Eközben a kormány Nagy Anna szerint megkezdte a magyar film sikeres működését megalapozó új stratégia kidolgozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik