Kultúra

Az utolsó filmszemle lehet az idei

Május 5-től 8-ig fog tartani az idei Magyar Filmszemle. A rendelkezésre álló összeg nagyjából a fele annak, mint amennyiből eddig gazdálkodhattak.

A májusi filmünnep szerény keretek között fog zajlani. Kétséges például, hány külföldi újságíró és filmszakember jön el abból a nyolcvan-százból, aki minden évben ismerkedni szokott a friss magyar filmterméssel.

A szemlére nagyjátékfilmből 28-at neveztek, ebből 17 versenyezne a fődíjért, ám elképzelhető, hogy a mezőnyt megrostálják, és csak 12 film indul majd a versenyben.

A versenyen kívüli bemutatók között sem fog szerepelni Tarr Béla Berlinben Ezüst Medvével díjazott műve, A torinói ló, mivel a rendező bejelentette: nem kívánja azt levetíteni. A Magyar Mozgókép Közalapítvány ugyanakkor mind a rendezőt, mind pedig a film producerét levélben emlékeztette arról, hogy a film támogatási szerződése szerint – mivel közpénzből is készült – az első kópia elkészítésének évében vagy azt követő esztendőben be kell mutatni a filmszemlén.

A filmszemlére benevezett összesen 410 alkotásból 60 animáció, 95 kisjátékfilm, 58 ismeretterjesztő mű, 147 dokumentumfilm és 22 tévéfilm is van. Az idei találkozón önálló animációs versenyre is sor kerül. A játékfilmes díszbemutatókat az Uránia és a Corvin moziban tartják, ezeket természetesen a nagyközönség is láthatja. Esténként a Puskin mozi is szemlefilmeknek ad majd otthont egységesen 500 forintos belépődíjjal.

A filmszemlét ilyen formában feltehetően utolsó alkalommal rendezik meg. A Népszabadság úgy tudja, hogy a filmes kormánybiztos, Andrew G. Vajna más elképzeléseket fog a kormány elé tárni, és valószínűbb egy szélesebb körű, nemzetközi filmfesztivál életre hívása. E felé készült elmozdulni tavaly a mozgóképes alapítvány is, de a terv megvalósítására már sem pénze, sem ideje nem maradt.

AJÁNLOTT LINK:
Alighanem ez lesz az utolsó filmszemle (NOL.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik