Kultúra

Magyar filmesek tiltakozása

Nyilatkozatban tiltakozott kilenc neves magyar filmrendező a hazai filmszakma rendszerének megváltoztatása ellen.

Az aláírók szerint a készülő egyszemélyes irányítási rendszer veszélyezteti a magyar film sokszínűségét, és semmilyen haszonelvűség, a gazdasági helyzet félreértelmezése, politikai szándék vagy szubjektív megítélés nem indokolhatja a magyar film “tönkretételét”.

A “magyar film barátaihoz” címzett nyilatkozatot Enyedi Ildikó, Fliegauf Benedek, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Kocsis Ágnes, Mészáros Márta, Mundruczó Kornél, Pálfi György és Tarr Béla írta alá, a támogatók között további 42 külföldi filmes neve szerepel, köztük Michael Haneke osztrák, Aki Kaurismäki finn, Gus Van Sant amerikai, Andrzej Wajda lengyel rendező, valamint Hanna Schygulla német és Tilda Swinton brit színésznő.

Tarr Béla az MTI-nek elmondta: azért tették közzé a dokumentumot, mert az egész magyar filmszakma több mint háromnegyed éve áll és semmifajta kommunikáció nincs az úgynevezett döntéshozók között.

“A kialakult helyzet egészen abszurd, azt sem tudjuk, hová, melyik minisztériumhoz tartozik a film” – jegyezte meg a rendező.

Egy másik aláíró, Enyedi Ildikó úgy gondolja, 1989-et követően, de még inkább a filmtörvény hatályba lépése, 2004 után kedvező folyamat indult meg a szakmában, nagyon sok fiatal jutott lehetőséghez, minőségi alkotások születtek. “Nagyon nem szeretném, ha 1989 után újra az határozná meg a filmesek lehetőségeit, hogy éppen ki milyen szemmel néz rájuk.”

A rendező szerint az Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal valóban voltak problémák, legfőképpen az, hogy az alapítói kör túlságosan be volt betonozva, ugyanakkor az államilag garantált támogatási pénzek kifizetésének leállítása miatt a producerek egyre nagyobb része nem tudja teljesíteni nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit, illetve óriási kölcsönök felvételére kényszerül.

A nemzeti filmszakma megújítása érdekében két évre kormánybiztosnak kinevezett Andrew G. Vajna az MTI-nek adott vasárnapi interjúban közölte: “a hazai filmszakma jelenleg érzékeny, ideges és türelmetlen, ami teljesen érthető, hiszen nem tudják, mit hoz a jövő”.

“Meg kell adni a szükséges időt arra, hogy kidolgozzunk egy olyan rendszert, mely az elkerülhetetlen változást szolgálja, amelyben minden forint útját követni lehet. Küldetésemnek tekintem a magyar filmszakma egységesítését, valamint azt, hogy megszüntessük a művészfilm-közönségfilm besorolással kapcsolatos előítéleteket. A kettő ugyanis működhet együtt. Az alap, hogy egy filmnek legyen mondanivalója, és azt szórakoztatóan, fogyaszthatóan, izgalmasan tárja a néző elé. De a filmszakmában nincs recept, mindenkinek a saját kreativitása adja meg a különlegességét” – fejtette ki a kormánybiztos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik