Kultúra

A tévében: sírva vigadunk, kacagva sírunk

Ma mindent jól megnézünk mindkét oldaláról, lagertúlélőt és háborús bűnöst, rekordkísérletet, akciófilmet szerencsés halálraítélttel, holland pincérsorsot.

Rögtön egy igen jó dokumentumfilmmel kezdünk, a Laló Erdélyi Lajost mutatja be, egy marosvásárhelyi holokauszt-túlélőt, aki lényegében mindenre emlékszik, és mindent elmond, nemcsak az auschwitzi szenvedésről, hanem az azt megelőző időkről is. Közvetlen és magával ragadó elbeszéléséből kiderül, kik voltak a legrosszabb kápók a koncentrációs táborban, melyik náció tagjai voltak a leglopósabbak, az operairodalom melyik darabjának fütyülése miatt lett jobb a fiatalember sorsa – az 1929-ben született Laló vitalitása csak szellemi frissességével vetekszik, ugyanakkor megható, megrázó pillanatokban is bővelkedik ez a remek alkotás, melyet most a Duna II. Autonómia tűzi műsorára 20:15-től (itt olvasni lehet Laló életéről).

És akkor rögtön a másik oldal: nem kevesebb, mint 900 000 ember halálához volt köze az osztrák Franz Stanglnak, aki a sobibori és treblinkai koncentrációs tábor vezetője volt. A háború elején az eutanáziaprogramban dolgozott, ami értelmi sérültek meggyilkolását jelentette, majd feljebb lépett a ranglétrán. Ő az a típusú „kötelességét teljesítő” ember volt, akit tényleg nem érdekelt, hogy ez a kötelesség mivel járt. A deportált zsidókat árunak hívta, dolgoztatásukat, megsemmisítésüket, eltüntetésüket pedig pusztán technikai kérdésként kezelte. Aztán a háború után mégis sikerült Brazíliába menekülnie, ahol sokáig háborítatlanul élt a saját nevén. Ennek ellenére nem Ausztria kezdeményezte elfogását és elítélését, hanem Simon Wiesenthal – a történet további része (plusz egy másik Wiesenthal-nyomozás) Nácivadászok sorozatban 21:00-tól a National Geographicon.

Aki inkább mulatni szeretne, feltétlen kapcsoljon szintén 21:00-kora Duna TV-re, ahol A nagy vega sarktúra című áldokumentumfilm veszi épp kezdetét. Két barát úgy dönt, a globális felmelegedés elleni harc keretében figyelemfelhívó akciót kezdeményeznek, és elsétálnak az Északi-sarkra, amivel egy csapásra a Guiness rekordok könyvébe is bekerülnek. Zéró károsanyag-kibocsátású, vegetáriánus túrájára a két, amúgy nem túl sportos barát egy operatőrt is elvinne, ám rövid úton lelövik, úgyhogy kénytelenek mindent magukra bízni. Igazi csemege az angol humor kedvelőinek.

Nem nagyon lehet máshogy, mint az angol humor termékét felfogni a következő filmet sem, jóllehet az komoly „amerikai-arubai” akcióthriller, nem is akárkikkel, Ray Liottával, Willem Dafoe-val, Stephen Rea-val a stáblistán. A Kísérletben egy gyilkos kifog a méreginjekciókon, felébred a hullaházban. Ezek után életben maradhat, ha belemegy, hogy egy viselkedésbefolyásoló gyógyszer kísérleteiben elvállalja a nyúl szerepét. Nem az olasz neorealizmus jegyében fogant forgatókönyv, annyi biztos, de egy próbát megér 22:15-től az RTL Klubon.

A holland de Warmerdam család nagy filmes társaság, Alex pl. írja, rendezi a Pincér című filmet, aminek főszereplőjét el is játssza, de a zeneszerző és a producer is a családban marad. A történet egy életunt, fáradt, kizsákányolt pincér köré épül, aki változtatni szeretne életén – jóféle humor 22:50-től a Duna TV a szép álmokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik