Kultúra

Örökségvadász felesége felelős a thrilleríró haláláért?

A Magyarországon is népszerű thriller- és krimiíró, Robert Ludlum halálának rejtélyes körülményeiről írt könyvet az író unokaöccse.

Robert Ludlum 73 éves korában, floridai otthonában hunyt el 2001-ben. A hivatalos vélemény szerint halálát szívinfarktus okozta. 10 évvel később a világhírű bestselleríró unokaöccse, Kenneth Kearns és szerzőtársa könyvet jelentet meg Ludlum utolsó hónapjairól és halálának máig tisztázatlan körülményeiről.

“Meg akartam írni az életrajzát”, nyilatkozta Kenneth Kears a Ludlum Identity című könyv március 12-i bemutatója előtt. “Aztán, miután megkérdeztem az embereket, akik közel álltak hozzá, sokkot kaptam.”

Kearns – magánnyomozók bevonásával – különös események sorát fedezte fel A Scarlatti-örökség, A Bourne-ultimátum vagy A Bourne-rejtély szerzője halálának kapcsán.

2001. január 24-én a könyveinek eladásaiból és megfilmesítéséből meggazdagodott Ludlum új végrendeletet készített, amelynek legfőbb kedvezményezettje az író második, friss felesége, Karen Dunn lett (első feleségét Ludlum 1997-ben vesztette el). Tizenhárom nappal később Ludlum floridai házának karosszékében ült éppen, amikor lángok csaptak fel körülötte. Az írót – aki füstmérgezést és számos égési sérülést szenvedett el – , a tűzoltók mentették ki a házból. Furcsa módon Karen ekkor nem kísérte el férjét a kórházba, és a baleset körülményeit semmilyen hatóság nem vizsgálta.

Az író a balesetet ugyan túlélte, egy hónappal később azonban szívinfarktusban meghalt. Szakértők szerint az infarktust okozhatta az égési sérülések utáni sokk, a halál pontos körülményei azonban örökre homályban maradnak: a holttestet pár napon belül boncolás nélkül elhamvasztották.

Karen Dunn, Ludlum második felesége 2008-ban, vélhetőleg gyógyszer-túladagolásban hunyt el.

A Ludlum Identity: The Man Behind Jason Bourne című könyv a Daily Mail internetes kiadásában megjelent előzetesében Kenneth Kearns nagybátyja második feleségének pénzéhségéről beszél és arról, hogy Karen Dunnt az író halála után is csak az őt örökségként megillető dollármilliók érdekelték, valamint beszámol Ludlum utolsó végrendeletén látható aláírás és a korábbi szignó különbségeiről is.

Jim Oliver, a Ludlum Identity szerzőit képviselő jogász ugyanakkor elmondta: Nem vádolunk senkit, nem állítjuk, hogy Karen ölte meg a férjét.”

AJÁNLOTT LINK:
The Ludlum Conspiracy (The Daily Mail Online) – angolul

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik