Kultúra

Újabb szakmai szervezet József Attila Színház mellett

Nyílt levélben tiltakozott a József Attila Színház társulatának felszámolása ellen Tarlós István főpolgármesternél a Magyar Teátrumi Társaság (MTT).

“A Magyar Teátrumi Társaság megdöbbenéssel értesült a budapesti József Attila Színház társulatának váratlan felszámolásáról szóló hírekről” – fogalmazott az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levelében a magyarországi vidéki színházak többségét tömörítő szakmai érdekvédelmi szervezet.

A dokumentum szerint a színházi alkotófolyamat és a színházi lét egyik alapját a társulati működési forma jelenti, amelynek megteremtése évek, évtizedek kemény munkájának eredménye. “Magyarországon az utóbbi húsz év politikai és gazdasági nehézségei ellenére sikerült megőrizni azt az egyedülálló színházi struktúrát, amelynek legnagyobb értéke éppen a társulati működési formában érhető tetten” – hangsúlyozta az MTT.

A levél megfogalmazói szerint a színházi működés Magyarországon megőrzött társulati rendszerére számos nyugat-európai országban “irigykedve tekintenek”, mivel a kultúra képviselői ott is tisztában vannak azzal az alapelvvel, hogy a színház nem az épületet jelenti, hanem a benne működő “művészi organizmust”, vagyis a társulatot. “Annak megszüntetésével gyakorlatilag a színház lelkét likvidáljuk” – emelte ki a szervezet a főpolgármesterhez írt nyílt levélben.

“A MTT sajnálattal tapasztalja, hogy a mostani színházi törvény semmilyen módon nem védi a rendkívül nagy szellemi és művészi értékkel bíró társulatokat. Ezért levél formájában tisztelettel kértük a Főpolgármester urat, hogy döntését gondolja át még egyszer, és hasonló horderejű kérdésekben támaszkodjon a szélesebb szakmai fórumok véleményére” – zárul a Magyar Teátrumi Társaság nyílt levele.

Február 25-én ugyanebben az ügyben levélben fordult Tarlós Istvánhoz a Magyar Színházi Társaság, valamint a MASZK Országos Színészegyesület is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik