Kultúra

Rango [filmpremier]

Seriff kontra banditák, pisztolypárbaj, lovaglás a naplementében. A Karib-tenger kalózai rendezője most a Vadnyugat világába avatja be a kisebbeket.

Vadnyugati témájú, azaz western rajzfilm a Lucky Luke óta nem nagyon született, tehát ezt a nemes, karakteres, magányos műfajt nem volt, mi népszerűsítse a gyerekek körében. Gore Verbinski most pótolja a hiányt. Vérbeli westernfilmet rendezett, ami amellett, hogy nagyon szórakoztató, a műfaj összes fontos elemét felvonultatja, és még aktuális ökoharcos – veszélyben Földünk vízkészlete – üzenetet is hordoz.

Rango egy kaméleon, aki az országútról hirtelen egy másik világba csöppen, és egy kis vadnyugati városkában találja magát. A hetvenkedve hazudozó hüllő a kötelező kocsmai erődemonstrációból győztesként kerül ki, így a következő nap már seriff-csillaggal a mellén kezd nyomozni a nagy rejtély után. A falu lakosai ugyanis a szomjhalál küszöbén állnak, fogytán a vízkészlet, de senki nem tudja, mi vagy ki zárta el a forrást. Rango kis csapata élén indul a küldetésre, ám hamarosan sokkal komolyabb ellenfelekkel találja magát szemben, mint gondolta volna, és hazugságaira is fény derül.

A műfaj szerelmesei örülhetnek: gyönyörűen kivitelezett, klasszikus jelenetek sora adja át a western-örökséget a kicsiknek. Rango ugyan egy Johnny Depp gesztusaival rendelkező kókler, nem egy homályos múltú igazságosztó; de az atmoszféra, a városka prominensei és lakói, a sötétképű banditák, a pisztolypárbajok, a naplementében lovaglás, a nagy összecsapások hűen idézik a spagettiwesternek világát. Emellett Verbinski még egy Clint Eastwood-látomást is beillesztett a kalandok közé. Pazar kis darabjával bebizonyítja, hogy bőven van létjogosultsága ennek a műfajnak. Lehet elővenni a Dollár-trilógiát újra.

Rango – színes, szinkronizált, amerikai animációs film. 2011. Rendezte: Gore Verbinski. Nagy Ervin (Rango magyar hangja), Haumann Petra (Babszem magyar hangja), Elek Ferenc (Waffles magyar hangja), Harsányi Gábor (Csörgőkígyó Jake magyar hangja), Huszár Zsolt (Bandita Bill magyar hangja), Reviczky Gábor (A nyugat szelleme magyar hangja). 107 perc. Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai bemutató: március 3.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik