Kultúra

Új tagok a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságban

Többek között Eperjes Károlyt, Hámori Józsefet és Szőcs Géza költőt, kulturális államtitkárt kérte fel a miniszterelnök a bizottság új tagjának.

A testület összesen tíz új tagját az erre vonatkozó januári kormányrendelet-módosítás alapján, egyéves időtartamra kérte fel a kormányfő, aki egyben vezeti is a bizottságot.

A Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagja lesz Bogsch Erik, Eperjes Károly, Freund Tamás, Görömbei András, Granasztói György, Hámori József, Palkovits Miklós, ifj. Sánta Ferenc, Szőcs Géza, valamint Vékás Lajos.

A bizottság új tagjairól itt tudhat meg többet.

A kormány még januárban módosította rendeletben a Kossuth- és Széchenyi-díjak odaítélését korábban szabályozó 2008-as rendeletet. A változás része volt, hogy a bizottságba bekerült a közigazgatási és igazságügyi miniszter, kikerült viszont onnan a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke, valamint az eddig közreműködő tíz szakmai albizottság elnöke.

Változás volt az is, hogy a Kossuth- és Széchenyi-díjjal, valamint az Állami Díjjal korábban kitüntetettek, akadémikusok, egyetemi tanárok, a tudományos, a műszaki, a gazdasági, a művészeti és a kulturális élet képviselői köréből ezentúl nem három, hanem csupán egyéves időtartamra kérnek fel személyeket, számukat pedig tíz főben maximálták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik