Kultúra

Szerelmek Háza [filmpremier]

Shakespeare-i ihletettségű komédia egy válás margójára, avagy sok hűhó (és egyéb finn szavak) (majd)nem semmiért.

Nem tudom, milyen érzés lehet Aki Kaurismaki bátyjának lenni, tán jó, mert az öcsénk egy zseni, akivel inspiráló beszélgetéseket lehet folytatni, tán rossz, mert az öcsénk egy zseni, és mi sosem fogunk tudni olyan filmeket csinálni, mint ő, pedig mi is a celluloidipart nyomjuk. Tán nem véletlen, hogy Mika Kaurismaki 1992-ig Brazíliában élt, és ott csinálta a filmjeit, majd hazatért. De álljon bármi is a háttérben, a Szerelmek Házán ez nem érződik – sehol egy megfeleléskényszer, sehol egy stiláris utalás.

Semmi, csak egy szórakoztató film. Adott egy pár (egy családterapeuta és egy vállalati kapcsolati menedzser), amely épp válik – mert persze a suszter cipője is lyukas. Nem is a szebbik fajtából való ez a válás, valahol Danny de Vito-Kathleen Turner-Michael Douglas-féle A rózsák háborúja és a Timár Péter-féle Csapd le csacsi! között lehetne elhelyezni. Emellett még egy halott utcalány csomó pénze is eltűnt, amit pedig igencsak vissza kéne fizetni az észt maffiának, és a rendőrség is nyomoz.

Bár nehéz elképzelni, de ez a három cselekményszál fonódik össze, megfűszerezve remek mellékalakokkal, megbízható, lelkileg megalapozott fő karakterekkel, s azzal a jóféle humorral, ami jól megnevettet minket, hogy aztán el is gondolkodtasson. Igazi shakespeare-i igényű film tehát a Szerelmek Háza, el is hangzik benne jó pár sor a mestertől – a végeredmény némileg halványabb persze -, mint egy Sok hűhó semmiért, de azért messze az átlag felett járunk: szétfűrészelt skandináv bútorok, ügyetlen nőcsábász nőgyógyász jó barát, túl kíváncsi és óvatos, igazi pedáns finn szomszédok és sok más egyéb.

Jó móka.


Haarautuvan rakkauden talo
– színes, feliratos, finn vígjáték, 102 perc, 2009, rendező: Mika Kaurismäki, forgatókönyvíró: Mika Kaurismäki, Sami Keski-Vähälä, operatőr: Rauno Ronkainen, producer: Mika Kaurismäki, vágó: Jukka Nykänen, szereplők: Hannu-Pekka Björkman (Juhani Helin), Elina Knihtilä (Tuula Helin), Tommi Eronen (Pekka), Antti Reini (Wolffi), Anna Easteden (Nina), Ilkka Villi (Marco), forgalmazza az Anjou Lafayett

Hazai bemutató: február 24.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik