Kultúra

Gnómeó és Júlia [filmpremier]

Shakespeare és Shrek ha találkoznak, avagy a két veronai kerti törpe szerelme.

Nem kell jobb alapötlet egy 3D animációs filmhez: hétköznapjaink megszokott tárgyai, ha nem vagyunk épp otthon, vagy csak ott, megelevenednek – anno ez tette naggyá a Toy Storyt is. Az emberi sorsot ezúttal a kerti törpék kapták meg a Shrek 2-t is rendező Kelly Asburytől, márpedig a 2-es Shreknek az a ritka tulajdonsága volt meg, hogy jó, sőt sokak szerint jobb, mint az első.

Ez tehát jó ajánlólevél egy filmhez, mely, a szintén nem ismeretlen, és sokak szerint elég ügyes William Shakespeare Rómeó és Juliáját dolgozza fel. Az amerikai kertvárosi házak jelentik most Veronát, és a két ellenséges családot a piros és a kék kerti törpék képezik le. (Vicces azért, ha belegondolunk, hogy Hollywood hogy kebelezi be a világirodalom alkalmasabb darabjait. Ami jó, hogy ezzel fonáksággal a Gnómeó és Júlia is tisztában van valamennyire).

A többi már 3D és a többi tuti recept poénokkal, akcióval, romantikával, némi önreflexióval – szóval aki a Shrek-féle vegyülettel jól elvolt, most sem fog csalódni. Márpedig ez már bőven elég a sikerre – az ilyesmire oly érzékeny Amerika mozikasszánál realizálódó véleményéről azért nem tudok beszámolni, mivel itthon egy nappal előbb mutatják be a filmet, mint kint, ami azért nem gyakran esik meg. Ha tehát a Nyugati pályaudvarnál zilált amerikaiak érdeklődnek csütörtökön a 3D-mozi holléte felől, nyugodtan ajánlják ezt a filmet az ismerőseiknek. Meg amúgy is.

Gnomeo and Juliet – színes, magyarul beszélő, angol-amerikai animációs film, 87 perc, 2011
rendező: Kelly Asbury író: William Shakespeare, forgatókönyvíró: Rob Sprackling, John R. Smith, zeneszerző: Chris Bacon, James Newton Howard, Sir Elton John, producer: Baker Bloodworth, David Furnish, Sir Elton John, Steve Hamilton Shaw, vágó: Catherine Apple, szinkronhang: Hevér Gábor (Gnomeo magyar hangja), Gubás Gabi (Júlia magyar hangja), Epres Attila (Tybalt magyar hangja), Fesztbaum Béla (Páris magyar hangja), forgalmazó a Palace Pictures

Hazai bemutató: február 10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik