Tudomány

Shakespeare megnősül (1582)

Stratford-upon-Avon, november 28. – A legnagyobb drámaíró Anne Hathawayt veszi el.

William Shakespeare magánéletéről nagyon kevés információt tudnak a történetírók, annál több spekuláció látott már napvilágot. Nem meglepő ez, hiszen a drámaíró születésének pontos időpontja is kérdéses (valószínű 1564. április 23-án jött a világra).

A jelen írás célja nem a hatalmas életmű bemutatása és drámáinak elemzése. Inkább azzal foglalkozunk, hogy alighogy betöltötte a 18. életévét, feleségül vette a nála nyolc évvel idősebb Anne Hathawayt. A nő akkor már három hónapos terhes volt. De ki is volt ő valójában?

Egy Shottery nevű faluban nőtt fel egy családi farmon, amely nem volt messze Stratford-upon-Avontól Warwickshireben. A ház a mai napig turisztikai látványosság, ami nem is csoda, hiszen gyönyörű birtok. Apja 1581-ben halt meg, és meghagyta, lányáért 6 font, 13 shilling és 4 pennyt kell fizetni annak, aki el akarja venni.

A csodás Hathaway-birtok:

Shakespeare volt a bátor legény, egyes források szerint a Hathaway család szorgalmazta a házasságot a közeledő gyermekáldás miatt. A házassági engedélyt az worcesteri püspöki hivatalnál kezdeményezték, a latin nyelven írott engedélyt Temple Grafton nevű kis faluban kötendő esküvőre adták ki Wm Shaxpere és Annam Whateley nevére november 27-én. Egy nappal később Fulk Sandells és John Richardson, a Hathaway család két jóbarátja kezességet vállalt a házasságra. 40 fontot fizetett Shakespeare az eljárás megkezdéséért. Az ezt bizonyító dokumentumok már William Shagspere és Anne Hatheweyről írnak.

Whateley vagy Hathewey?

Egy bizonyos Frank Harris nevű történész 1909-ben megjelenő könyvében azt írja, ezek a dokumentumok azt bizonyítják, főszereplőnknek két nővel volt kapcsolata. Először Anne Whateley-t vette el, de mikor kiderült, hogy Hathaway terhes, felbontotta a házasságot és kötött egy másikat. Szerinte ez a hercehurca írói pályafutását is befolyásolta, ezért hagyta el Stratfordot, és folytatta karrierjét a színházban. Mások szerint a Whateley név egy elírás volt.

Mindenesetre több történész úgy gondolja, Shakespeare kifejezetten utálta ezt a házasságot, nem véletlenül éltek külön hét évet az elején. A drámaíró Londonba költözött, Anne maradt Stratfordban. William 1613-ban hagyta ott végleg a színházat, élete utolsó három évét nagyrészt már otthon töltötte el.

William állítólag minden évben hazatért egy kicsit. Ennek látható jelei is voltak, hiszen azok után, hogy 1583. május 26-án Stratfordban megkeresztelték elsőszülött lányukat (Suzannát), két év múlva újra jelenésük volt a templomban. 1585 februárjában ikreik születtek, egy fiú és egy lány: Hamnet és Judith. Hamnet 11 éves korában, egy ismeretlen betegség következtében meghalt.

Mindenesetre házasságuk visszásságát jelzi, hogy Shakespeare végrendeletében csak a második helyre sorolta feleségét, vagyona nagy részét a gyermekeire hagyta.

Anne Hathawayt William Shakespeare mellé temették a stratfordi Szentháromság templomban. A sír feliratán ez olvasható: „Itt nyugszik Anne, William Shakespeare felesége, aki 1623. augusztus 6-án, 67 éves korában távozott.” Alatta egy hosszabb idézet olvasható, amelyet John Hall, Suzanne lányuk férje fogalmazott meg.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

Minden Shakespeare-ről (shakespeare.lap.hu)
A drámaíró magánélete (literatura.hu)
Angol elmélkedések
Anne Hathaway élete (wikipedia)
Eredeti házassági dokumentumok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik