Kultúra

Tarr Béla elhatárolódik a berlini interjútól

A filmrendező közölte: a berlini Tagesspiegel online kiadásában 2011. február 20-án megjelent interjútól kénytelen elhatárolódni.

“Az írás stílusa nem az én stílusom. Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon. Nagyon megalázónak tartom, hogy mindez bekoszolja filmünk sikerét és fogadtatását és napi politikai szintre süllyeszti le” – mondta az MTI-nek a filmrendező, akinek A torinói ló című alkotása a szombaton befejeződött Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat kapott.

Tarr Béla a Der Tagesspiegel című német lap online kiadása szerint korábban kifejtette: magát szabad embernek tekinti, aki azonban “olyan országban él, amely már nem szabad”.

A liberális német lapban közölt interjúról itt olvashat.

Tarr Béla nyilatkozatát megelőzte Szőcs Géza kulturális államtitkár interjúja a Hír TV vasárnap esti, Kontraszt című műsorában. Az államtitkár szerint Tarr nem szó szerint azokat mondta, amiket az újság a szájába adott, és ezt ő telefonon már korábban megtudta a filmrendezőtől. “Ezt nekem bizalmasan mondta el, nem tudom, hogy korrekciót kér-e. Tarr szerint a megjelentek szöges ellentétben állnak mindazzal, amit nyilatkozott”, mondta Szőcs Géza.

Tarr Béla díja kapcsán hétfőn a Magyar Producerek Szövetsége is megszólalt. Mint a szervezet az MTI-vel közölte, gratulálnak A torinói ló sikeréhez és díjaihoz, azonban nem értenek egyet a rendezőnek a Berlinale sajtótájékoztatóján elmondott véleményével, “mert az nem tükrözi a szakma valóságos helyzetét”.

“Kérjük Tarr Bélát, hogy minden nemzetközi fórumon erősítse meg: kizárólag saját, szigorúan vett magánvéleményét adta elő. Ez sajnálatos egy olyan filmkészítő szájából, aki még a legutóbbi időben is jelentős támogatást kapott a magyar államtól, hogy filmterveit megvalósítsa” – hangsúlyozta Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Tarr Béla a vitatott interjúnyilatkozatával kapcsolatban Gulyás Balázs, a MOKÉP igazgatója sajtónyilatkozatot adott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik