Kultúra

A tévében: rengeteg filmsztár, glamúr, cukor, keserűség

Hollywood aranykorától a diabéteszig jutunk ma, Kirk Douglastől Dilavarig, az afgán taxisofőrig, és lesz napi Steven Segal is.

Folyton szomjas? Éhes, örökké enne, de nem hízik, sőt fogy? Amennyiben igen, elképzelhető, hogy első típusú cukorbetegsége van, mely inzulinhiányt jelent. Túlsúlyos? Könnyen lehet, hogy alattomosan eszi a második típusú diabétesz, mely esetén a test a termelt inzulint nem tudja feldolgozni. De mi is az az inzulin? És beteg-e egyáltalán a cukorbeteg? Igaz, hogy jól kezelt cukorbetegséggel 100 évig lehet élni?

Az egyik leggyorsabban terjedő civilizációs betegség (Amerikában a 2010-es felmérések szerint a lakosság 8,3%-a (25,8 millió ember) cukorbeteg, ebből közel harmada nem diagnosztizált, és a betegséget megelőző, prediabéteszes állapot 79 millió (!) emberre jellemző) az egyik legalattomosabb, nem jár fájdalommal, de mivel roncsolja az ereket, idegeket, súlyos szövődményeket okoz előbb vagy (lehetőleg) utóbb az agyvérzéstől a veseelégtelenségen és amputáción át a vakságig.

Nos, mivel a diabétesz világnapja november 14., ezért ma, február 18-án látható az „Ez nem betegség, állapot..” című ismeretterjesztő film, melyben diabetológusok és egyéb szakértők beszélnek erről a… betegségről? állapotról? az m2-n 19:05-től.

Hasonlóan dráma lesz az a film, amely Hollywood aranykorából érkezik, minőségét jól jelzi, hogy 1952-ben pontosan öt Oscart zsebelt be. A rendezője Vincente Minnelli (Gigi, 1958, Egy amerikai Párizsban), főszereplője pedig Kirk Douglas és Lana Turner. Érdekes, hogy egy nagy adatbázisban rögtön két adatlapot is csináltak neki. Most a Duna TV-n 21:05-től A rossz és a szép címen fut, de A szörnyeteg és a szépség címen ismerhetjük inkább. A történet középpontjában egy munkanélküli producer áll, akinek új filmtervéről három olyan embernek kell döntenie, akik valaha sokat köszönhettek neki, de aztán megromlott a viszonyuk. A film operatőrét, Robert Surteest nyolcszor jelölték Oscarra, de csak ezért a filmért kapta meg, holott pl. a Ben Hur, a Lázadás a Bountyn, a Nagy balhé vagy a Diploma előtt okán is megérdemelte volna.

Billy Bob Thornton, Michael Caine és Steven Segal egy filmben? Igen, a Lángoló jég kapcsán találtak egymásra ezek a színészóriások, utóbbi kapacitásait annyira nem kötötte le a drámai munka, hogy a rendezői és a produceri teendőket is ellátta. Most épp Alaszkát kell megmenteni pár harcművészeti kunszttal a nagy és gonosz olajkitermelők elől, akik a valóságban már rég Alaszkában fúrnak, Segal pedig próbál lefogyni. A film (Lángoló jég, ízlelgessék csak, mint egy whisky-reklám), 21:20-tól a Coolon lesz látható.

21:30-kor a mindig sokat markoló, de keveset fogó, a bűnnel incselkedő James Gray filmje kezdődik a Viasat3-on, itt sem lesz panasz a közreműködőkre, a főszerepet az állítólag Nicole Kidman és Angelina Jolie genetikai keresztezéséből létrehozott Charlize Theron játssza (jó, nem bántjuk, jó színésznő), Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix és James Caan társaságában. A bűn állomásai története egy furcsa, családon belüli bosszú, ez (a szereposztással együtt) emlékeztet a rendező hét évvel későbbi, Az éjszaka urai című filmjének eseményeire. Remélhetőleg Gray nem lesz olyan grey, vagyis szürke.

És ismét itt a demokrácianépszerűsítő filmsorozatunk, a Miért éppen demokrácia? következő epizódja (a címe Taxival a sötét oldalra), mely egy nem túl vidám történetet mond el nekünk Dilavarról, egy afgán taxisról, akit a legutóbbi háború végén kaptak el az amerikaiak, mint gyanús személyt, s a férfi a letartóztatása után öt nappal már nem élt – a vallatásokba halt bele. (Pár éve épp Guantanamo kapcsán láthattunk egy dokumentumfilmet, oda is elég könnyű volt eljutni, ha az ember rosszkor volt rossz helyen.) Az m2 érezhetően nem sok reményt fűz műsorának sikeréhez, ezért 1:15-kor vetíti, pedig a demokráciára ráférne némi népszerűsítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik