Tech

Mégsem olyan veszélyes a 3D?

Túlzásba viszik a gyártók a 3D-nézés kockázatait - legalábbis brit szakemberek szerint még mindig nincs arra bizonyíték, hogy a térhatású filmek nézésekor észlelt tüneteknek hosszan tartó káros következményei lennének.

Különböző felmérések szerint a 3D-s tartalmak a nézők egynegyedénél okozhatnak fejfájást, szédülést, hányingert vagy homályos látást. Ezekre a kellemetlen mellékhatásokra a gyártók rendre fel is hívják a figyelmet.

A Samsung például azt állítja, hogy az arra érzékenyeknél epilepsziás rohamot, sőt még izomrángást is okozhat a térhatású élmény. A japán Nintendo eközben arra figyelmezteti vásárlóit, hogy 3D-s funkcióval rendelkező játékkonzoljain ne engedjék játszani a hat év alatti gyerekeket, mert ronthatják vele szemüket.

Viszont Gail Stephenson – a Liverpool Egyetem látástudományi intézetének vezetője – szerint semmilyen bizonyíték, vagy tanulmány nem támasztja alá, hogy ezek a technológiák a gyerekek vagy akár a felnőttek látására ártalmasak lennének.

A szakemberek szerint ezekkel a figyelmeztetésekkel a gyártók elsősorban az esetleges kártérítési pereket szeretnék megelőzni, és nem a vásárlókat akarják figyelmeztetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik