Kultúra

A tévében: Dzsudzsákék teher alatt, szakadt ungarische rapperek

Míg a válogatott Azerbajdzsán ellen kell megküzdjön saját árnyékával, mást utolér a múltja vagy a jövő kilátástalansága.

A magyar foci a szocialista mezőgazdaságra emlékeztet, melynek tudvalévően öt ellensége volt, a sáskák és a négy évszak. Aranylábú fiainknak – miközben lassan elérjük 1992-es világranglistás helyzésünket – akkor is rossz, ha nehéz, de akkor is, ha könnyebb ellenféllel találják magukat szembe, előbbiek esetében nem szükséges a magyarázat, utóbbiaknak viszont nincs vesztenivalójuk, lelkesek, és persze mindig a kötelező győzelmeket a legnehezebb hozni. Most Azerbajdzsán következik, 13-1-es gólkülönbség, csak győzelem, hármas rúgott gólátlag az eddigi meccsek mérlege, ezért hadd másoljam ide az egyik szakportál következtetését: “Magasan tehát a léc a nemzeti tizenegy előtt.” (Akkor tehát máskor olyan magasan van, hogy nem verjük le, mert alatta ugrunk?) Reméljük, a fiúk ennek ellenére nem remegnek meg a dubai barátságos meccs előtt és alatt, és legalább az egyik pontot megszerezzük. A meccs 17:00-tól a sport1-en lesz vizuálisan befogadható.

Éles kanyarral váltunk profilt, a National Geographic csatornán a 21:00-kor kezdődő Nácivadászok sorozatban az az Erich Priebke van soron, aki szinte 50 évig élte nyugalomban az életét, csak 1994-ben fogták el Argentínában, ahova, hogy, hogy nem, el tudott szökni oly sok bajtársával egyetemben a háború végén. Priebke Olaszországban 335 olasz kivégézében játszott szerepet a Gestapo főnökeként, és az ABC tévécsatorna lepte meg az utcán a múltjááról kérdezve. Priebke hárított, bagatellizálta a szerepét és a tetteket, a korra, Németországra hivatkozott – testbeszéde igen jellegzetes és tanulságos:

Mindig kiráz a hideg, amikor a Hogyan készült? műsorsorozatról hallok. Alapvetően még érdekes is lehetne ez az egykori Delták narrációjára emlékeztető műsor (monoton hangon sorolni dolgokat), de tíz percben bemutatni, hogy hogyan készülnek pl. a kuktaedények, mechanikus énekesmadarak, oceanográfiai bóják, rozsdamentes acél anyagú tartály? Speciel ebből tán a mechanikus énekesmadár lehet érdekesebb, de tíz perc kéne csak ennek bemutatására, a kukta határeset, az oceanográfiai bóják annyira nem érintenek meg, a “rozsdamentes acél anyagú tartály” (miért kell az “anyagú”? mert nem “szagú”? vagy “tapintású”?) meg kifejezetten elrémiszt. 21:00, Discovery Channel.

Kiráz a hideg a következő filmnél is, de ez egy thriller, így indokolt a fiziológiai reakció. Azonosság a címe, és az ügyes kezű James Mangold rendezte (A nyughatatlan, Börtönvonat Yumába, Kate és Leopold), s egy jó kis kirakóst eszkábált össze, afféle fordított Gyilkosság az Orient Expresszen-t: a vihar miatt egy motelbe szorul tíz ember, akik így egy sorozatgyilkos kezébe kerülnek – a túléléshez rá kell jönniük, miért is épp ők kerültek össze ezen a végzetes estén. A stáblistán John Cusack, Rebecca de Mornay, Ray Liotta, Amanda Peet, Alfred Molina neve olvasható többek közt, a körömrágás 22:20-kor indul, ha az RTL Klubra kapcsolnak.

Végül egy kis szubkulturális utazás: Gát Balázs készítette el a valódi “nyócker” zenei mélyfúrását, melyben bepillantást nyerünk a magyar roma rapperek, freestyle- és beatbox-tudásával (lenyűgöző), a versenyekkel, a szellemiséggel, a divattal – szóval azokkal, akikkel, bár adott esetben pár száz méterre élnek tőlünk, sosem találkozunk. 23:40, Gipsy Side, Duna TV.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik