Kultúra

Népítélet: banánköztársaságba banántévét

Valóvilág4, Tények, Barátok közt, Fókusz – semmi változás. A sikeresebb film a 27 idegen igen.

Jelen pillanatban úgy áll a dolog, hogy a tévénéző lakosság harmada magyar eredeti hangon megszólaló szappanoperát néz, mit néz, izgul rajta, hisz a ValóVilág 4-ben úgy ömlik a könny és a haragos szó, hogy az két Lucecitának is elég lenne. Szerencsére, hisz eleinte nagyon úgy tűnt, a hamar unatkozni kezdő véglények egymás genitáliáit találják meg először, de, ahogy azt a műsor vezetői felismerték, erre nem volt vevő a széles nagyközönség. Ellenben a konfliktusokban és a súrlódásokban már van kraft, és az ország azon kapja magát, hogy hol egy nárcisztikus tökfej bennmaradásáért szurkol, hol egy idegösszeomló cicababért szorít, hogy tartson ki, mert neki van elég vér a pucájában, hol pedig azon filózik, a nagyszájú, de érző szívű melák vs. betonalj egyszerűségű népfi csatában kinek szorít. Ezen még az sem változtat, ha maga a valóság-show műfaja persze igazi tévés átverés újravett jelenetekkel, háttéralkukkal, titkos feladatokkal – a Colosseum közönségét sem érdekelte különösebben, hogy a beküldött oroszlánok hány napja nem ettek.

A TV2 meg elkezdheti törni a fejét, ha le akarja küzdeni azt a 10-12%-ot, ami jelenleg az RTL Klub javára mutatkozik a versenyben. Persze ebben a háborúban nem lehet nagyon gyorsan reagálni, egy fél év azért elmegy új műsorok kitalálására és elkészítésére, pláne most jön a Casino, az RTL Klub új sorozata, ami (ha nem is a legfelső régiókban, a legnézettebbek közt) szintén szerezhet pár kellemetlen percet.

A kérdés persze hogy mi kell nekünk, a népnek. De hát mondd, mit érlel annak a népnek a sorsa, amely szerdán a Dr. House helyett a Visszatérés a kék lagúnába-t választja? Ahol a siker és a média szavak annyira szinonímák, hogy (marketing)összeesküvés-elméletek szökkennek szárba rögtön, ha egy valahai tehetségkutató zsűritag élelmiszert lop? Ahol kis dolgot lopni megvetést és félelmet vált ki, nagyot ellenben csodálat?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik