Kultúra

Meghalt Gary Moore

A BBC vasárnapi közlése szerint 58 éves korában elhunyt Gary Moore, rock- és blues-gitáros.

Moore a legendás ír együttes, Thin Lizzy tagja volt és szólókarrierje során is nagy sikereket ért el. A BBC-t a Thin Lizzy producere, Adam Parsons tájékoztatta, hogy Moore vasárnap hajnalban halt meg.

Gary Moore játszott hard rockot, heavy metalt, megfordult jazz-rock formációkban, végül írt jó néhány blues-os albumot. Legnagyobb slágere a világszerte népszerű Still Got the Blues. Az ír származású énekes-gitáros 17 évesen, a Skid Row-ban kezdte pályafutását a hatvanas évek végén. A zenekar 1971-es lemeze után önállóan dolgozott, majd 1976-ban csatlakozott az újra megalakult Colosseumhoz. Három lemezt készít ezzel a csapattal. 1979-ben, a Black Rose kedvéért társult a nevét híressé tevő Thin Lizzy-hez.

Gary Moore szólóalbumaival is nagy sikereket ért el. Sokan úgy tartották, hogy gitárjátéka révén olyan nagyságokkal együtt emlegethető, mint Jimi Hendrix, John Mayall és a szintén ír legenda, Rory Gallagher.

Magyarországon utoljára 2009. novemberében adott koncertet a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban, a Bad For You Baby című lemeze turnéjának keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik