Kultúra

A tévében: böjtös koszt, szemsztrájk, hétfői adásszünnap

Hát nem erőltették meg magukat a csatornák a 2011-es év februárjának 3. napját tekintve.

No nem mintha amúgy kezüket-lábukat összetörnék, hogy valami érdekes-szórakoztató-informatív-látványos-szellemes-stb. programsort összeüssenek…

…de most még a – legendásan agyonszidott – szilveszteri műsort is sikerült alulmúlni (beleértve az idei Schmitt-csoszogást is).

Sehol semmi.

Aki szereti feleleveníteni a régi korok szokásait, ma teheti meg legkönnyebb szívvel, hogy az egykori hétfői műsorszünetekkor szokásos tevékenységek (kártyázás, mozi, színház, Tibi bácsiék meglátogatása a házi bor kóstolása végett, rádiókabaré hallgatása, horribile dictu olvasás) közül gyakorolja valamelyiket.

Aki mégis kitart a tévé mellett, és kifogyott a DVD-kből, este 20:00-kor a National Geographicon a Tabu sorozat keretein belül az extrém gyerekekről láthat összeállítást – egyfelől a dolgozó (ez sajnos nem olyan extrém), sportoló, önveszélyes, azaz felnőttet játszóakról, másfelől a gyerekkort szélsőségesen elhúzóakról, bár ez utóbbi nyilván szülői döntés is. A szomorú az, hogy sok helyen az extrém gyerekkor az általános, nos erről nem beszél a National Geographic filmje.

Nemes Gyula a magyar dokumentumfilm színfoltja, olyan független, hogy a Karlovy Varyban Kristály Glóbuszt elnyert (és ezzel történelmet írt) Letűnt világ című alkotását a zsűri a magyar dokfilmes mezőnybe sem válogatta be a tavalyi Filmszemlén (nagyjából most kéne lennie az ideinek, de a nagypolitika máshogy gondolta). Szóval Nemes öntörvényű rendező, és nem fogy ki az ötletekből – a Duna TV-n 21:10-től a Negatív magyar filmtörténetben azokat a filmterveket gyűjti össze, amelyekből nem lett semmi a szocializmus dicsőséges 40 éve alatt. (Kíváncsi leszek, hányan lesznek igazán őszinték, és nemcsak az ideológiai-cenzurális okokból elmaradt filmterveket sorolják fel, hanem azokat is, amelyek szimplán nem jöttek össze.)

A két komolyabb téma után pedig a TV2 filmje marad hátra, amely – hát ezt is megértük – nem más, mint az Amerikai pite 2. Film- és eszmetörténeti mérföldkő jellege mellett az is Jason Biggs és társai ökörködése mellett szól, hogy itt tulajdonképpen egy folyamatot láthatunk, ahogy a párkeresős filmek Latabár Kálmántól és Tolnay Kláritól eljutnak a mára már persze vitathatalanul elavult, ciki, szakállas (tessék megkérdezni egy 17 évest) Amerikai pite-filmekhez (és klónjaikhoz, mint Hangyák a gatyában, Amerikai hangyák pitében stb.). 21:20-kor kezdődik a pitézés.

És ezzel a végére is értünk az ajánlónak. Na, most akkor milyen lehet a többi műsor? Ne is találgassanak. A legjobb, ha a változatosság kedvéért ma este valami másban pihenik ki magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik