Belföld

Schmitt: fel kell készülni az árvízre

Nem akkor kell az árvizet kiabálni, amikor az ár már a házak falát mossa, hanem akkor kell rá készülni, amikor még a medrében csordogál - fogalmazott Schmitt Pál.

A köztársasági elnök az Észak-Magyarország című napilapnak annak kapcsán nyilatkozott, hogy csütörtökön az országjáró körút első állomásaként Borsod-Abaúj Zemplén megyébe, Miskolcra és környékére látogatott. Az államfő szerint a tavalyi felsőzsolcai tragédiából tanulva létrehozták a katasztrófavédelmi kormánybiztosi posztot és a kormány komoly anyagi forrást is rendelt mellé.

Schmitt Pál azzal kapcsolatban, hogy a lap szerint heves bírálatok tárgya lett a magyar kormány munkája – a médiatörvényen túl is – az EU-ban, azt válaszolta: attól, hogy valaki azt mondja, Magyarországon nincs demokrácia, az nem biztos, hogy igaz. Az Európa Parlament ilyen állásfoglalást nem hozott és csak néhány frakcióján keresztül támadta ezt a médiatörvényt, de a nyomás érezhetően csökkent – tette hozzá.

Véleménye szerint az interneten való rendteremtés az, ami érzékenyen érintett mindenkit. A szabályozás e téren is megpróbálja az ifjúság védelmét, az emberi méltóság védelmét előtérbe helyezni, és ez érzékenyen érintette azokat, akik a médiával foglalkoznak – közölte a médiatörvénnyel kapcsolatban.

A köztársasági elnök kijelentette: amennyiben egy aláírásra felküldött törvénnyel kapcsolatban alkotmányos aggályai lesznek, élni fog vétójogai adta lehetőségeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik