Kultúra

Így alkot a lovaggá ütött, autista festőművész

Stephen Wiltshire városokról, épületekről készít képeket egy ránézésre, hihetetlen pontossággal.

Az 1974-ben született angol Stephen Wiltshire-nél 3 évesen vették észre az orvosok az autizmus jeleit. Az addig néma kisfiú csak 5 évesen kezdett beszélni, viszont a rajzolás iránti fogékonysága már ekkor szembetűnő volt. Bár beszéde is fejlődött, sokáig leginkább művein keresztül kommunikált a világgal.

Stephen különös képessége, hogy emlékezete képes elraktározni egy város látványának legapróbb részleteit is, akkor derült ki, amikor 11 évesen tökéletes látképet rajzolt Londonról, miután részt vett egy helikopteres utazáson a város felett. A rajzon a fő épületek egymáshoz való elhelyezkedésének tökéletes arányai mellett még a házak ablakainak száma is pontosan megfelelt a valóságnak.

Stephen Wiltshire később több orvosi vizsgálaton is átesett, és több tévéműsorban foglalkoztak vele. Szerepelt például a neurológus Oliver Sacks “An anthropologist on Mars” (Antropológus a Marson) című ismeretterjesztő könyvében.

A művész soha nem tett azért, hogy a memóriája ilyen szélsőséges módon meghaladja az átlagost, igaz, grafikai tudását fiatalon képzőművészeti főiskolán tökéletesítette.

2005-ben egy 10 méteres panorámaképet készített Tokióról, de azóta Hongkong, Madrid, Jeruzsálem, Frankfurt látképét is elkészítette.

Stephen Wiltshire-t 2006-ban különleges képessége és a brit művészethez való hozzájárulása miatt II. Erzsébet királynő a Brit Birodalmi Rend lovagjává ütötte.

Az alábbi videón Wiltshire Róma megrajzolásával ismétli meg a hétköznapi ember számára elképesztő teljesítményt, ugyanis az “ilyenkor szokásos” helikopterútján, illetve a rajz elkészítésének három napján egy forgatócsoport is vele volt.


AJÁNLOTT LINK:

Stephen Wiltshire weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik